Wong tuwa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Wong tuwa (Basa Krama: Tiyang Sepuh; Basa Indonesia: Orang Tua; Basa Inggris: Parents) ya iku sing ngopéni katurunan ing salah siji spésiès. Ing manungsa, wong tuwa ya iku sing ngurus anak ("anak" ngrujuk marang keturunan, durung peh warsa/usia). Wong tuwa biologis ya iku wong sing ngasilaké anak (sel mani wong lanang kang ketemu sel endhog saka wong wadon). Wong tuwa ya iku dulur tingkat kapisan lan nduwéni 50% génétik kang padha karo anak. Wong wadon uga bisa dadi wong tuwa lantaran sewa rahim. Sawenèh wong tuwa ana sing dadi wong tuwa angkat, ya iku sing ngopeni lan nggedheké anak, sanadyan ora duwé sesambetan biologis karo anak kasebut. Bocah lola (sing ora duwé wong tuwa) bisa didadekné anak angkat kaliyan simbah utawa karo anggota kulawarga liyané.

Wong tuwa uga bisa duwé teges minangka leluhur sing bisa busak sagenerasi. Kanthi kemajuan élmu mèdis ing zaman saiki, sawijining anak bisa duwé luwih saka loro wong tuwa biologis.[1][2][3] Tuladha wong tuwa biologis ketelu ya iku sewa rahim utawa wong katelu kang bisa mènèhi sampel DNA nalika proses reproduksi lan bisa ngowahi materi genetik panampa.[4]

Jinising wong tuwa sing umum ya iku ibu, bapak, wong tuwa angkat, lan simbah. Dhéfinisi ibu ya iku, “wong wadon sing duwé sesambetan karo anak utawa anak-anak sing wis dilairaké.”[5] Saben-saben budaya duwé cara sing beda-beda kanggo ngatur kepriyé wong tuwa supaya anaké bisa urun ing masarakat sosial. Menawa wong tuwa kurang preduli marang anak bisa njalari anak dadi cilaka,[6] nanging menawa wong tuwa kakéan nyampuri urusané anak bisa diarani over-protektif, lan malah bisa ganggu uripé anak.[7]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "UK government backs three-person IVF". Dijupuk 30 June 2013. 
  2. ^ Nadine Taub; Beth Anne Wolfson; Carla M. Palumbo. The Law of Sex Discrimination. k. 374. 
  3. ^ Browne C. Lewis (2012). Papa's Baby: Paternity and Artificial Insemination. k. 136. 
  4. ^ Louise I. Gerdes (2009). Reproductive Technologies. k. 25. 
  5. ^ "mother definition". www.oxforddictionaries.com. Oxford Dictionaries. 
  6. ^ Marian S Harris (2014). Racial Disproportionality in Child Welfare. k. 2. 
  7. ^ Bernard Roberts (2005). Evidence in the Psychological Therapies: A Critical Guidance for Practitioners. k. 149.