Asem laktat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Struktur asem laktat

Asem laktat yaiku senyawa ing awak lan minangka sisa metabolisme awak kang numpuk.[1] Senyawa iki duwe formula molekul CH 3 CH (OH) COOH. Iki warna putih ing fase sing padhet lan ora bisa disengaja ana ing banyu. Nalika ing fase sing larut, wujud solusi sing ora ana warna. Produksi asem laktat kalebu sintesis buatan uga sumber alami. Asem laktat minangka asem alpha-hidroksiid (AHA) amarga anane klompok hidroksil sing jejer klompok karboksil. Iki digunakake minangka penengah sintetis ing akeh industri sintesis organik lan ing macem-macem industri biokimia. Dhasar konjugat asem laktat diarani laktat. Minangka ana ing wujud solusi, bisa ionisasi, ngasilake ion CH3CH(OH)CO2</br> CH3CH(OH)CO2</br> CH3CH(OH)CO2 . Menawa dibandhingake karo asem asetat, p K a kurang saka 1 unit, tegese asem laktat sepuluh kali luwih asem tinimbang asem asetat. Asem sing luwih dhuwur iki minangka akibat saka ikatan hidrogen intramolekul ing antarane α-hidroksil lan klompok karboksilat. Ing industri, fermentasi asem laktat ditindakake dening bakteri asem laktat, sing ngowahi karbohidrat sederhana kayata glukosa, sukrosa, utawa galaktosa dadi asem laktat. Bakteri iki uga bisa tuwuh ing cangkem ; asem sing diasilake duweni tanggung jawab kanggo lelara untu dikenal minangka karies . [2] [3] [4] [5] Ing obat, laktat minangka salah sawijining komponen utama larutan Ringer sing laktat lan larutan Hartmann . Iki infus cairan kalebu sodium lan kalium kation bebarengan karo laktat lan klorida Anion ing solusi karo disaring banyu, umumé ing konsentrasi isotonic karo getih manungsa. Asem asetat paling umum digunakake kanggo resusitasi cairan sawise ngilangi getih amarga trauma, operasi, utawa luka bakar.

Produksi Asem Laktat[besut | besut sumber]

asem laktat transformasi saka asem malat

Asem laktat diproduksi kanthi industri kanthi fermentasi bakteri karbohidrat, utawa kanthi sintesis kimia saka acetaldehyde . [6] Ing taun 2009, asem laktat diproduksi kanthi luwih (70-90%) [7] kanthi fermentasi. Produksi asem laktat rasemik dumadi saka 1: dicampur 1 of D lan L stereoisomer, utawa campuran karo nganti 99.9% L asem laktat, bisa kanthi cara fermentasi mikroba. Produksi skala D laktat kanthi fermentasi bisa ditindakake, nanging proses iki luwih angel.

Guna Asem Laktat[besut | besut sumber]

Asem laktat ing kandungan produk kosmetik bisa ngewangi panglupasan sel kulit sing mati lan ngerangsang tuwuh sel kulit anyar.[8] Asem laktat digunakake ing sawetara pembersih cair minangka agen pangresik kanggo ngilangi mineral banyu kang atos kayata kalsium karbonat, mbentuk laktat, kalsium laktat. Amarga keaseman sing dhuwur, regedan kasebut dibuwang kanthi cepet, luwih-luwih ing endi banyu sing umub, kayata ceret. Uga misuwur ing deterjen sajian antibakteri lan sabun pangumbah tangan sing ngganti triklosan.

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. "Apa Akibat Kelebihan Asam Laktat?". HonestDocs (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2021-04-08.
  2. "Ecology of lactobacilli in the oral cavity: a review of literature". The Open Microbiology Journal. 2: 38–48. 2008. doi:10.2174/1874285800802010038. PMC 2593047. PMID 19088910.
  3. "Correlations of oral bacterial arginine and urea catabolism with caries experience". Oral Microbiology and Immunology. 24 (2): 89–95. April 2009. doi:10.1111/j.1399-302X.2008.00477.x. PMC 2742966. PMID 19239634.
  4. "Bacteria of dental caries in primary and permanent teeth in children and young adults". Journal of Clinical Microbiology. 46 (4): 1407–17. April 2008. doi:10.1128/JCM.01410-07. PMC 2292933. PMID 18216213.
  5. "Diversity of lactobacilli in the oral cavities of young women with dental caries". Caries Research. 41 (1): 2–8. 2007. doi:10.1159/000096099. PMC 2646165. PMID 17167253.
  6. H. Benninga (1990): "A History of Lactic Acid Making: A Chapter in the History of Biotechnology".
  7. Endres, Hans-Josef (2009). Technische Biopolymere. München: Hanser-Verlag. p. 103. ISBN 978-3-446-41683-3.
  8. "Lactic Acid pada Skincare, Ini Fungsi dan Cara Pakainya". SehatQ (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2021-04-08.