Karies

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Karies[besut | besut sumber]

Apa iku Karies[besut | besut sumber]

Karies waja ngrupikaken sesakit jaringan keras waja ingkang paling asring dipunpanggihi. sesakit punika ditandai kaliyan wontenipun karisakan wonten jaringan keras waja punika piyambak (lubang wonten waja) [1].

Penyebab[besut | besut sumber]

Kewontenan bakteri lebet tutuk ngrupikaken mukawis hal ingkang normal. Bakteri saged mengubah* sadaya dhaharan, paling utami gendhis, dados asam. Bakteri, asam, tirah dhaharan, ugi kecoh badhé mbentuk lapisan lengket ingkang melekat wonten pasuryanan waja. Lapisan lengket punika ingkang kawastanan plak. Plak badhé kebentuk 20 menit sasampunipun dhahar. Zat asam lebet plak badhé murugaken jaringan keras waja larut ugi kedadosana karies. Bakteri ingkang paling nyabenan lebet murugaken karies ya iku Streptococcus mutans [2].

Gejala[besut | besut sumber]

Karies ditandai kaliyan wontenipun lubang wonten jaringan keras waja, saged arupi coklat utawi cemeng. Bolongan ing waja saking déning beberapa tipe saking bakteri [3] pamikantuk asam ingkang saged ngrisak amargi reaksi fermentasi karbohidrat klebet sukrosa, fruktosa, ugi glukosa. Asam ingkang diprodhuksi kesebat memengaruhi* mineral waja dadosipun dados sensitif wonten pH andhap. satunggal waja badhé ngalami demineralisasi ugi remineralisasi. tembe pH mandhap dados wonten ing ngandap 5,5, prosès demineralisasi dados langkung énggal saking remineralisasi. Hal punika murugaken langkung kathah mineral waja ingkang lukar ugi ngasta lubang wonten waja [4].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ apa iku karies(Kaundhuh tanggal 3 Maret 2016)
  2. ^ Karies(Kaundhuh tanggal 3 Maret 2016)
  3. ^ Bakteri waja(Kaundhuh tanggal 3 Maret 2016)
  4. ^ Sebab karies waja(Kaundhuh tanggal 3 Maret 2016)

Pranala njaba[besut | besut sumber]