Alumunium

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
13 magnesiumaluminiumsilikon
B

Al

Ga
Al-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom aluminium, Al, 13
Referensi

Aluminium (utawa aluminum) ya iku unsur kimia. Lambang aluminium iku Al, lan nomer atomé 13. Aluminium iku logam paling akèh.

Aluminium arupa konduktor listrik kang apik, padhang lan kuwat. Minangka konduktor kang apik uga tumrap panas. Bisa uga ditempa dadi lembaran utawa ditarik dadi kawat. Tahan korosi.

Aluminium dipigunakaké kanggo werna-werna kaperluan, antarané kanggo gawé kabel tegangan dhuwur. Uga akèh dipigunakaké kanggo gawé wengku cendéla lan awak montor mabur. Ditemokaké ing omah arupa panci, botol ombênan, tutup botol susu lsp. Aluminium uga dipigunakaké kanggo nglapisi lampu montor lan ''compact disks''.

Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Rg
112
Cn
113
Nh
114
Fl
115
Mc
116
Lv
117
Ts
118
Og

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia