Vanadiyum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Vanadium)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
22 scandhiumtitaniumvanadium
-

Ti

Zr
Ti-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom titanium, Ti, 22
Dhèrèt kimia transition metals
Golongan, Période, Blok 4, 4, d
Panampilan silvery metallic
Ti,22.jpg
Massa atom 47.867(1) g/mol
Konfigurasi elektron [Ar] 3d2 4s2
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 8, 10, 2
Ciri-ciri fisik
Fase solid
Massa jenis (watara suhu kamar) 4.506 g/cm³
Massa jenis cair ing titik lebur 4.11 g/cm³
Titik lebur 1941 K
(1668 °C, 3034 °F)
Titik umob 3560 K
(3287 °C, 5949 °F)
Kalor peleburan 14.15 kJ/mol
Kalor panguapan 425 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 25.060 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 1982 2171 (2403) 2692 3064 3558
Ciri-ciri atom
Struktur kristal hexagonal
Bilangan oksidasi 4
(amphoteric oxide)
Elektronegativitas 1.54 (skala Pauling)
Energi ionisasi
(detil)
ke-1: 658.8 kJ/mol
ke-2: 1309.8 kJ/mol
ke-3: 2652.5 kJ/mol
Jari-jari atom 140 pm
Jari-jari atom (terhitung) 176 pm
Jari-jari kovalen 136 pm
Lain-lain
Sifat magnetik ???
Resistivitas listrik (20 °C) 0.420 µΩ·m
Konduktivitas termal (300 K) 21.9 W/(m·K)
Ekspansi termal (25 °C) 8.6 µm/(m·K)
Kacepetan swara
(ing wujud kawat)
(suhu kamar) 5090 m/s
Modulus Young 116 GPa
Modulus rigiditas 44 GPa
Modulus ruah 110 GPa
Nisbah Poisson 0.32
Skala Mohs 6.0
Kakerasan Vickers 970 MPa
Kekerasan Brinell 716 MPa
Nomor CAS 7440-32-6
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
44Ti syn 63 y ε - 44Sc
γ 0.07D, 0.08D -
46Ti 8.0% Ti stabil kanthi 24 neutron
47Ti 7.3% Ti stabil kanthi 25 neutron
48Ti 73.8% Ti stabil kanthi 26 neutron
49Ti 5.5% Ti stabil kanthi 27 neutron
50Ti 5.4% Ti stabil kanthi 28 neutron
Referensi

Vanadium kuwi sawijining unsur kimia ing tabel periodik sing nduwéni lambang V lan nomor atom 23. Salah sijining senyawa sing ngandhut vanadium ya iku vanadium pentaoksida (V2O5). Vanadium uga kalebu Logam mulia sing atos, lan ditemokaké ana ing panggonan tinentu.

Referensi[besut | besut sumber]