Batu bara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Conto batu bara

Batu bara utawa batubara ya iku sawijining watu bahan bakar fosil.[1] Arti umum ya iku watu kang bisa kanggo bahan bakar, asalé saka endhapan organik, ya iku saka sisa tuwuhan lan kadhapur liwat prosès pembatubaraan.[1] Unsur-unsur mligi saka karbon, hidrogen lan oksigen.[1]

Batu bara uga tunggalé watu organik kang duwé sipat-sipat fisika lan kimia kang komplèks kang bisa ditemoni ing manéka bentuk.[1]

Analisa unsur mènèhi cara formula empiris kaya C137H97O9NS kanggo bituminus lan C240H90O4NS kanggo antrasit.[1]

Pambentukan batu bara mbutuhaké kaanan-kaanan mirunggan lan mung bisa ing jaman-jaman kang ora mesthi saanané sajarah géologi.[2] Jaman Karbon, kira-kira 340 (yuta taun kapungkur), ya iku jaman pambentukan batu bara kang paling prodhuktif kang mèh kabèh dhéposit batu bara (black coal) kang ékonomis kadhapur ing bumi sisih lor.[2] Ing jaman Permian kira-kira 270 yuta taun kapungkur, uga kadhapur endhapan-endhapan batu bara kang ékonomis ing bumi sisih kidul, kaya ta Australia, lan maju terus nganti jaman Tersier (70 - 13 yuta taun kapungkur) ing bumi.[2]

Kabèh unsur pambentuk batu bara ya iku saka tetuwuhan. Jinis-jinis tuwuhan pambentuk batu bara lan umuré miturut Diessel (1981) ya iku:

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e Batu Bara(09 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Batu Bara(09 Agustus 2011)