Batu bara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Conto batu bara

Batu bara utawa batubara yaiku sawijining watu bahan bakar fosil.[1] Arti umum yaiku watu kang bisa kanggo bahan bakar, asalé saka endhapan organik, yaiku saka sisa tanduran lan kabentuk liwat prosès pembatubaraan.[1] Unsur-unsur utamané saka karbon, hidrogen lan oksigen.[1]

Batu bara uga tunggalé watu organik kang duwé sifat-sifat fisika lan kimia kang komplèks kang bisa ditemoni ing manéka bentuk.[1]

Analisa unsur mènèhi cara formula empiris kaya C137H97O9NS kanggo bituminus lan C240H90O4NS kanggo antrasit.[1]

Pambentukan batu bara mbutuhaké kahanan-kahanan khusus lan mung bisa ing jaman-jaman kang ora mesthi saanané sajarah géologi.[2] Jaman Karbon, kira-kira 340 (yuta taun kepungkur), yaiku jaman pambentukan batu bara kang paling prodhuktif kang mèh kabèh dhéposit batu bara (black coal) kang ékonomis kabentuk ing bumi sisih lor.[2] Ing jaman Permian kira-kira 270 yuta taun kepungkur, uga kabentuk endhapan-endhapan batu bara kang ékonomis ing bumi sisih kidul, kayata Australia, lan maju terus nganti jaman Tersier (70 - 13 yuta taun kepungkur) ing bumi.[2]

Kabèh unsur pambentuk batu bara yaiku saka tetanduran. Jenis-jenis tanduran pambentuk batu bara lan umuré miturut Diessel {1981) yaiku:

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (id)Batu Bara(09 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o (id)Batu Bara(09 Agustus 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Batu_bara&oldid=832116"