Payung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Payung

Payung ya iku barang kang duwé fungsi dobel. ya iku kanggo nyegah banyu udan nelesi awak.[1] Payung uga kena kanggo njaga awak saka panasé srengéngé.[1] Payung kanggo nahan cahya srengéngé diarani parasol.[1] Pabrik payung kang sepisanan digawé déning Baltimore, Maryland, nalika taun 1928.[1] Payung lumrahé digawé saka kain utawa kertas lan diwénéhi gagang kanggo nyekel.[1] Payung uga kena ditekuk yèn wis bar dianggo.[1] Payung uga dadi tandha kebesaran.[1] Payung kang dadi tandha kebesaran iku payung kang digawé mirunggan.[1] Payung kang kanggo terjun payung duwé wujud setengah bunder lan ana tali ing pinggiré.[1] Payung kang kaya ngéné diarani payung udara, lumrahé kanggo terjun saka montor mabur utawa balon udara, payung iki uga diarani parasut.[1] Payung basa Inggrisé diarani umbrella kang asalé saka basa latin umbra kang tegesé ayang-ayang.[2] Payung tinemu patang éwu taun kapungkur, awalé payung kuna didésain mirunggan mung kanggo njaga kang nganggo payung saka panas srengéngé.[2] Nganti akhiré bangsa China bisa nggawé payung kang gunané kanggo njaga awak supaya ora kodanan.[2] Bangsa China bisa manfaataké lilin kanggo nglapisi kertas supaya payung bisa anti toya.[2] Ing abad 16, payung dadi barang kang populér ing nagara-nagara Èropa Utara kang kerep kena udan.[2] Awalé payung mung dianggep aksesoris wong wadon.[2] Banjur ana petualang lan penulis saka Pèrsi kang jenengé Jonas Hanway taun 1712-1786 kang mublikasiaké payung saéngga payung uga dienggo wong lanang.[2] Payung dadi barang kang populér saéngga ing Inggris payung diarani teman jalan.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j artikata.com(dipunundhuh tanggal 8 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h metrogaya.com(dipunundhuh tanggal 8 Juni 2011)