Lilin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
lilin di Candhi Budha

Lilin yakuwi blok solid saka Wax kanthi sumbu kang tumancep disumed kanggo madhangi panggonan kang peteng, kadhang-kadhang krasa panas. Miturut sajarah, lilin digunakake minangka metode kanggo njaga wektu. Lilin iku nduweni manfaat kanggo penerangan. [1] Ananging ana uga lilin kanggo aromaterapi.[1] Lilin iki ambuné wangi lan bisa ndadékaké swasana kang nyenengaké awit ambuné kang nggawé rileks.[1] Lilin akeh maceme, biyasané bentuké lonjong utawa silinder.[1] Ananging ana uga lilin kang bentuké werna-werna.[1]

lilin ulang taun

Balikpapan, Sorong lan Plaju kalebu dhaérah penyuplai bahan baku minyak bumi kanggo nggawé lilin.[2] Saliyané iku bahan baku kanggo nggawé lilin uga bisa diimpor saka negara Cina.[2] Bahan baku kanggo nggawé lilin saka olahan lenga bumi kang diarani paraffin.[2]

Lilin Natal[sunting | Owah sumber]

Wis dadi tradisi tumprap umat Kristen nalika ibadhah Natal mesti ana penyalaan lilin kanthi massal.[3] Moment iki kalebu momen wajib ing acara Natal.[3] Lilin nglambangaké Kristus kang bisa dadi pepadhanging donya.[3] Nalika penyalaan lilin, lampu-lampu dipateni. Swasana kang kaya mengkené sang saya gawé hikmat lan trenyuh tumprap ibadhah Natal.[3] Saliyané nguripake lilin para umat Kristen uga nyanyekaké lagu Malam Kudus.[3]

Geni[sunting | Owah sumber]

Nalika kena panas paraffin kang ora kebakar bakal terurai. [4]Paraffin iki dadi partikel-partikel karbon kang cikil banget.[4] Partikel-partikel iki amarga kena panas saka pembakaran bakal berpendar, lan cahyané rupané kuning padhang. [4]Nalika partikel-partikel karbon lan ngetokaké cahya kang paling padhang, méh kabéh éntuk oksigen kang nggawé geni saya padhang.[4] Kadadéan iki padha karo lampu lenga liun utawa lenga gas, kertas kang dibakar, api unggun, alas kobong, omah kobong, kabéh iku mau nduwéni geni kang wernané kuning.[4] Ananging amarga udara ora bisa cepet ngalir kanggo nggawé bahan bakar kebakar mulané kabéh bakal dadi karbondioksida lan banyu.[4]

Lilin dianggep nduwéni makna éndah, romantis.[5] Ananging geni lilin uga bisa mbebayani.[5] Geni kang panas iki bisa ngobong omah, luwih-luwih yèn omahé digawé saka kayu lan ana angin gedhé.[5] Rong prekara iki kang njalari omah kebakar amarga geni lilin.[5] Lilin kena diuripké lan diséléhaké panggonan kang aman saengga ora njalari kebakaran.[5]

Cathetan suku[sunting | Owah sumber]

  1. ^ a b c d e (id)balihandicraft.web.id(dipunundhuh tanggal 24 Mei 2011)
  2. ^ a b c (id)bandung.detik.com(dipunundhuh tanggal 24 Mei 2011)
  3. ^ a b c d e (id)sosbud.kompasiana.com(dipunundhuh tanggal 25 Mei 2011)
  4. ^ a b c d e f (id)isidunia.com(dipunundhuh tanggal 25 Mei 2011)
  5. ^ a b c d e (id)metrotvnews.com(dipunundhuh tanggal 25 Mei 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lilin&oldid=881998"