Lilin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Broom icon.svg

Artikel iki prelu dirapèkaké supaya miturut marang standhar Wikipédia
Ngrapèkaké artikel bisa arupa mérang artikel ing paragraf utawa wikifikasi artikel.
Sawisé dirapèkaké, tulung busaken pesen iki.

lilin di Candhi Budha

Lilin yakuwi blok solid saka Wax kanthi sumbu kang tumancep disumed kanggo madhangi panggonan kang peteng, kadhang-kadhang krasa panas. Miturut sajarah, lilin digunakake minangka metode kanggo njaga wektu. Lilin iku nduweni manfaat kanggo penerangan. [1] Ananging ana uga lilin kanggo aromaterapi.[1] Lilin iki ambuné wangi lan bisa ndadékaké swasana kang nyenengaké awit ambuné kang nggawé rileks.[1] Lilin akeh maceme, biyasané bentuké lonjong utawa silinder.[1] Ananging ana uga lilin kang bentuké werna-werna.[1]

lilin ulang taun

Balikpapan, Sorong lan Plaju kalebu dhaérah penyuplai bahan baku minyak bumi kanggo nggawé lilin.[2] Saliyané iku bahan baku kanggo nggawé lilin uga bisa diimpor saka negara Cina.[2] Bahan baku kanggo nggawé lilin saka olahan lenga bumi kang diarani paraffin.[2]

Lilin Natal[sunting | sunting sumber]

Wis dadi tradisi tumprap umat Kristen nalika ibadhah Natal mesti ana penyalaan lilin kanthi massal.[3] Moment iki kalebu momen wajib ing acara Natal.[3] Lilin nglambangaké Kristus kang bisa dadi pepadhanging donya.[3] Nalika penyalaan lilin, lampu-lampu dipateni. Swasana kang kaya mengkené sang saya gawé hikmat lan trenyuh tumprap ibadhah Natal.[3] Saliyané nguripake lilin para umat Kristen uga nyanyekaké lagu Malam Kudus.[3]

Geni[sunting | sunting sumber]

Nalika kena panas paraffin kang ora kebakar bakal terurai. [4]Paraffin iki dadi partikel-partikel karbon kang cikil banget.[4] Partikel-partikel iki amarga kena panas saka pembakaran bakal berpendar, lan cahyané rupané kuning padhang. [4]Nalika partikel-partikel karbon lan ngetokaké cahya kang paling padhang, méh kabéh éntuk oksigen kang nggawé geni saya padhang.[4] Kadadéan iki padha karo lampu lenga liun utawa lenga gas, kertas kang dibakar, api unggun, alas kobong, omah kobong, kabéh iku mau nduwéni geni kang wernané kuning.[4] Ananging amarga udara ora bisa cepet ngalir kanggo nggawé bahan bakar kebakar mulané kabéh bakal dadi karbondioksida lan banyu.[4]

Lilin dianggep nduwéni makna éndah, romantis.[5] Ananging geni lilin uga bisa mbebayani.[5] Geni kang panas iki bisa ngobong omah, luwih-luwih yèn omahé digawé saka kayu lan ana angin gedhé.[5] Rong prekara iki kang njalari omah kebakar amarga geni lilin.[5] Lilin kena diuripké lan diséléhaké panggonan kang aman saengga ora njalari kebakaran.[5]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (id)balihandicraft.web.id(dipunundhuh tanggal 24 Mei 2011)
  2. ^ a b c (id)bandung.detik.com(dipunundhuh tanggal 24 Mei 2011)
  3. ^ a b c d e (id)sosbud.kompasiana.com(dipunundhuh tanggal 25 Mei 2011)
  4. ^ a b c d e f (id)isidunia.com(dipunundhuh tanggal 25 Mei 2011)
  5. ^ a b c d e (id)metrotvnews.com(dipunundhuh tanggal 25 Mei 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lilin&oldid=881998"