Ovarium

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Ovarium utawa indung endhog iku kelenjar kelamin betina kéwan lan manungsa.

Ing makluk vertebrata kalebu manungsa, duwé ovarium loro sing fungsiné mrodhuksi sel endhog lan ngetokaké hormon. Sabagéan gedhé manuk mung duwé ovarium siji sing bisa berfungsi kanthi becik, lan ula duwé ovarium loro sing kasusun berbaris.

Fungsi[sunting | sunting sumber]

Ing sanjeroné saben ovarium dumadi perkembangan sel endhog (oogenesis). Ing prosès iki sel endhog bakal dikantheni sawijining klompok sel sing disebut sel folikel. Ing manungsa, perkembangan oogenesis saka oogonium dadi oosit dumadi ing embrio sanjeroné kandhungan lan oosit ora bakal berkembang dadi ovum nganti diwiwiti mangsané pubertas. Ing mangsa pubertas, ovum sing wis mateng bakal diculaké saka sel folikel lan ditokaké saka ovarium. Prosès uculé saka ovarium disebut ovulasi. Sel ovum siap dibuahi déning sel spermatozoa saka priya, sing menawa kasil nggabung bakal mbentuk zigot.

Organ réproduksi njero wanita

Ovarium fungsiné ngetokaké hormon steroid lan peptida kaya estrogen lan progesteron. Loro hormon iki penting ing prosès pubertas wanita lan ciri-ciri seks sekunder. Estrogen lan progesteron duwé peran ing persiapan dinding rahim kanggo implantasi endhog sing wis dibuahi. Saliyané iku uga duwé peran mènèhi sinyal tumrap kelenjar hipotalamus lan pituitari sakwéné ngatur siklus menstruasi.

Sawisé sel endhog diovulasiké, banjur bakal mlebu ing tuba fallopi lan gerak alon-alon nuju rahim. Yèn dibuahi déning spérma ing (tuba fallopi), sel endhog bakal melakukan implantasi ing dinding uterus lan brkembang dadi sawijining prosès meteng. Yèn pambuahan ora dumadi ing tuba fallopi, bisa dumadi kehamilan ektopik, yaiku kehamilan ora dumadi ing rahim. Perkembangan janin ing kehamilan ektopik, bisa dumadi ing tuba fallopi dhéwé, lambé rahim, bisa uga ing ovarium.

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]


Sistem endokrin - sunting

Kelenjar adrenal | Corpus luteum | Hipotalamus | Ovarium | Pankreas | Kelenjar paratiroid | Kelenjar pineal | Kelenjar pituitari | Testis | Kelenjar tiroid

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ovarium&oldid=813745"