Kelenjar pituitari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kelenjar pituitari
Gray1180.png
Hipofisis terletak di dhasar balung tengkorak dan di bawah polo.
Gray1181.png
Latin Hipofisis, glandula pituitaria
Gray's subject #275 1275
Precursor neural and oral ectoderm, including Rathke's pouch
MeSH Pituitary+Gland

Hipofisis (Yunani hypo, dibawah, + physis, pertumbuhan), utawa Kelenjar Pituitaria, boboté watara 0.5 gram, lan dimensi normal ing manungsa watara 10 x 13 x 6 mm. Kelenjar iki dumunung ing rongga balung sphenoid—sella turcica—. Sajeroning embryogenesis, hipofisis tuwuh sapérangan saka ectoderm oral lan sapérangan manèh saka jaringan saraf. Komponèn neural muncul minangka sawijining evaginasi saka dhasar diencephalon lan tuwuh kaarah caudal minangka batang tanpa nglepasaké dhiri saka utek.

Amarga asalé saka rong sumber, hipofisis sakbeneré dumadi saka loro kelenjar—neurohipofisis lan adenohipofisis—sing nyawiji kanthi anatomis nanging duwé fungsi sing béda. Neurohipofisis, péranganing hipofisis sing tuwuh saka jaringan saraf, dumadi saka pérangan sing gedhé, pars nervosa, lan sing luwih cilik infundibulum. Infundibulum dumadi saka stem lan eminentia mediana. Pérangan saka hipofisis sing muncul saka oral ectoderm diweruhi minangka adenohipofisis sing dipérang dadi telung pérangan: pars distalis, utawa lobus anterior; pérangan cranial, pars tuberalis, sing ngubengi infundibulum; sarta pars intermedia.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Anatomi
Sistem Utama
Sistem sirkulasi . Sistem pancernan . Sistem endokrin . Sistem pambuwangan . Sistem imun . Sistem integumen . Sistem limfatik . Sistem otot
Sistem saraf . Sistem reproduksi . Sistem ambegan . Sistem rangka
Organ
Anus . Diafragma . Faring . Ginjel . Ati . Irung . Jantung . Kelenjar adrenal . Kelenjar prostat . Kelenjar tiroid . Kulit . Lambung . Laring . Ilat . Limpa . Mata . Otot . Ovarium . Pankreas . Paru-paru . Payudara . Penis . Plasenta . Rahim . Rektum . Kuping . Testis . Umbai cacing . Usus gedhé . Usus alus . Vulva . Vesikula seminalis
Balung
Balung selangka (clavicula) . Balung pupu (femur) . Balung lengen ndhuwur (humerus) . Balung uwang (mandibula) . Balung dhengkul (patella) . Balung pengumpil (radius) . Tengkorak (cranium) . Balung gares (tibia) . Balung lengen (ulna) . Iga (costae) . Balung geger (vertebra) . Balung pinggul (pelvis) . Balung dhadha (sternum)
Kelenjar
Kelenjar payudara . Kelenjar idu . Kelenjar tiroid . Kelenjar paratiroid . Kelenjar adrenal . Kelenjar pituitari . Kelenjar pineal
Jaringan
Jaringan panyambung . Jaringan otot . Jaringan epitel . Jaringan saraf . Kelenjar
Bagéyan Awak
Badan . Bokong . Dhadha . Untu . Kemaluan . Sirah . Kulit . Gulu . Ilat . Mata . Tutuk . Geger . Sendhi . Kuping . Tungkai atas . Tungkai bawah . Ubun-ubun . Rai
Istilah liyané
Arteri . Lambé . Diafragma . Peritoneum . Rambut . Saraf . Vena