Balung selangka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Illu pectoral girdles.jpg
Clavicula kiwa - katon ndhuwur
Clavicula tengen - katon ngisor

Sajeroning anatomi manungsa, balung selangka utawa clavicula iku balung sing mbentuk bahu lan ngubungaké lengen ndhuwur ing awak.

Ikhtisar[besut | besut sumber]

Clavicula awangun kurva-gandha lan dawa. Iki siji-sijiné balung sing dawa horizontal ing awak. Dumunung ing ndhuwur balung iga pisanan. Ing ujung medial, clavicula mawa sendhi ing manubrium saka sternum (balung dhadha) ing sendi sternoclavicularis. Ing pérangan ujung lateral mawa sendhi kanthi acromion saka scapula (balung walikat) kanthi sendi acromioclavicularis.

Tumrap wanita, clavicula luwih cendhak, tipis, kurang mlengkung, lan permukaané luwih alus.

Fungsi[besut | besut sumber]

Clavicula migunani kanggo:

  • Minangka ganjel kanggo ngadohaké anggota gerak ndhuwur saka pérangan dhadha supaya lengen bisa obah kanthi leluasa.
  • Nerusaké goncangan saka anggota obah ndhuwur menyang kerangka awak (aksial).

Sanadyan diklompokaké sajeroning balung dawa, clavicula iku balung siji-sijiné sing ora duwé rongga sumsum balung kaya ing balung dawa liyané. Clavicula kasusun saka balung spons.

Panèmpèlan[besut | besut sumber]

Otot-otot lan ligamentum sing nèmpèl ing clavicula:

Permukaan superior:

Permukaan inferior:

Batas anterior:

Perkembangan[besut | besut sumber]

Clavicula iku balung pisanan sing ngalami prosès pangerasan osifikasi sajeroning perkembangan embrio minggu ka-5 lan 6. Clavicula uga minangka balung pungkasan sing ngrampungaké prosès pangerasan yakuwi ing umur 21 taun.

Cidra umum[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  • Chung, Kyung. Board Review Series: Gross Anatomy, 4th edition.
  • Moore, Keith L. and Arthur F. Dalley. Clinically Oriented Anatomy, 4th edition.
  • Stedman's Medical Dictionary, 27th edition.
  • Mosby's Medical, Nursing, and Allied Health Dictionary, 5th ed.