Kelenjar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Kelenjar (Inggris: gland) iku organ awak sing nyintésa dat, kaya déné hormon kanggo diwetokaké sèkrèsi liwat aliran getih (kelenjar endokrin), utawa menyang ruang-ruang sajeroning awak utawa lumahing awak (kelenjar èksokrin).

Kategori[besut | besut sumber]

Kelenjar bisa dikategori sajeroning 2 jinis:

  • Kelenjar endokrin – kelenjar sing ngetokaké prodhuk liwat lamina basalis lan ora duwé saluran.
  • Kelenjar èksokrin – kelenjar sing duwé saluran kanggo ngetokaké prodhuk utawa tumuju marang lumah apikal. Kelenjar èksokrin bisa dikategori manèh sajeroning 3 jinis:
    • Kelenjar apokrin – péranganing sèl sèkrèsi ilang nalika sèkrèsi lumaku. Istilah kelenjar apokrin kerep dikaitaké karo kelenjar apokrin kringet sanadyan pernyataan iki dinuga salah amarga metode sèkrèsiné ora padha.
    • Kelenjar holokrin – kabèh sèl ajur nalika sèkrèsi lumaku.
    • Kelenjar merokrin – sèkrèsi diayahi kanthi eksositosis.

Kelenjar eksokrin uga bisa dikategori dadi:

    • Kelenjar serosa – produknya bersifat encer dan seringkali kaya protein.
    • Kelenjar mukosa – prodhuké asipat kenthel lan kerep sugih karbohidrat.
    • Kelenjar lenga – prodhuké arupa lemak.


Sistem endokrin - sunting

Kelenjar adrenal | Corpus luteum | Hipotalamus | Ovarium | Pankreas | Kelenjar paratiroid | Kelenjar pineal | Kelenjar pituitari | Testis | Kelenjar tiroid

Sistem organ menungsa - sunting

Sistem kardiovaskular | Sistem pandulu | Sistem pancernan | Sistem endokrin | Sistem kekebalan | Sistem indriya | Sistem integumen | Sistem limfatik | Sistem otot | Sistem saraf | Sistem réproduksi | Sistem ambegan | Sistem rangka | Sistem urin