Klanjer

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Kelenjar)
Jump to navigation Jump to search

Klanjer (Inggris: gland) iku organ awak kang nyintésa dat, kaya déné hormon kanggo diwetokaké sèkrèsi liwat aliran getih (klanjer endokrin), utawa menyang ruang-ruang sajeroning awak utawa lumahing awak (klanjer èksokrin).

Kategori[besut | besut sumber]

Klanjer bisa dikategori sajeroning 2 jinis:

  • Klanjer endokrin – klanjer kang ngetokaké prodhuk liwat lamina basalis lan ora duwé saluran.
  • Klanjer èksokrin – klanjer kang duwé saluran kanggo ngetokaké prodhuk utawa tumuju marang lumah apikal. Klanjer èksokrin bisa dikategori manèh sajeroning 3 jinis:
    • Klanjer apokrin – péranganing sèl sèkrèsi ilang nalika sèkrèsi lumaku. Istilah klanjer apokrin kerep dikaitaké karo klanjer apokrin kringet sanadyan pernyataan iki dinuga salah amarga metode sèkrèsiné ora padha.
    • Klanjer holokrin – kabèh sèl ajur nalika sèkrèsi lumaku.
    • Klanjer merokrin – sèkrèsi diayahi kanthi eksositosis.

Klanjer eksokrin uga bisa dikategori dadi:

    • Klanjer serosa – produknya bersifat encer dan seringkali kaya protéin.
    • Klanjer mukosa – prodhuké asipat kenthel lan kerep sugih karbohidrat.
    • Klanjer lenga – prodhuké wujud lemak.

Cithakan:Klanjer

Sistem endokrin - sunting

Kelenjar adrenal | Corpus luteum | Hipotalamus | Ovarium | Pankreas | Kelenjar paratiroid | Kelenjar pineal | Kelenjar pituitari | Testis | Kelenjar tiroid

Sistem organ menungsa - sunting

Sistem kardiovaskular | Sistem pandulu | Sistem pancernan | Sistem endokrin | Sistem kekebalan | Sistem indriya | Sistem integumen | Sistem limfatik | Sistem otot | Sistem saraf | Sistem réproduksi | Sistem ambegan | Sistem rangka | Sistem urin