Rahim

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Uterus
Gray's subject #268 1258
Arteri arteri ovarium, arteri rahim
Vena vena rahim
Getah bening body and cervix to internal iliac lymph nodes, fundus to para-aortic lymph nodes plus superficial inguinal lymph nodes
Precursor Müllerian duct
MeSH Uterus

Rahim utawa guwa garba utawa kandhutan ya iku péranganing organ reproduksi wanita kang wujudé kaya pir kuwalik, nduwé otot lan dumunung ing panggul antarané kandung kemih lan rektum.[1][2] Organ iki kanggo njaga janin sadurungé lair kaya déné omah.[1][3] Sawisé babaran, rahim iki aboté kurang luwih 0,7 kilogram.[3] Témbok guwa garba kasusun saka 3 lapis jaringan, ya iku lapisan njaba (serosa), tengah (myometrium), lan njero (endometrium).[4] Panggawéyan endhog lan menstruasi kadadéan kanthi siklis sing kalampah kanthi 4 fase ya iku: 1. Tahap menstruasi (dina kaping 1-7), ya iku rontokélan metuné témbok guwa garba saka njero awak. Perkara iki disebabké kurangé kadar hormon seks ing sakjrone awak. 2. Tahap praovulasi (dina kaping 7-13), ya iku wanciné nggawéné lan matengaké sèl endhog ing saknjeroné ovarium amarga mundhakékadar estrogen ing njero awak. 3. Tahap Ovulasi, ya iku metuné sèl endhog sing wis mateng saka ovarium sing lumrahé ingaran mangsa subur. Yèn siklusé pas wanciné, ovulasi kadadéan witara dina kaping 14 saka prastawa menstruasi. 4. Tahap pascaovulasi (dina kaping 15-28), ya iku mangsa sèl endhog ora nglakoni pembuahan. Ing tahap iki, produksi progesteron mundhak nganti endometrium dadi luwih kandel lan siyap nampa embrio kanggo modot. Yèn ora ana fertilisasi, hormon seks ing sak jeroné awak dadi entèk lan ndadèkaké endometrium rontok.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Uterus
  2. ^ Uterus
  3. ^ a b Uterus care
  4. ^ [Biology for Junior High School III,kaca 24, taun 2009 Yudhistira]