Rahim

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Uterus
Female reproductive system lateral nolabel.png
1: Tuba falopi, 2: kandhung kemih, 3: balung pubis, 4: g-spot, 5: klitoris, 6: Urétra, 7: Vagina, 8: ovari, 9: sigmoid colon, 10: uterus, 11: fornix, 12: serviks, 13: rektum, 14: anus
Gray's subject #268 1258
Arteri arteri ovarium, arteri rahim
Vena vena rahim
Getah bening body and cervix to internal iliac lymph nodes, fundus to para-aortic lymph nodes plus superficial inguinal lymph nodes
Precursor Müllerian duct
MeSH Uterus

Rahim utawa guwa garba utawa kandhutan yaiku bagéyan saka organ reproduksi wanita kang wujudé kaya pir kuwalik, nduwé otot lan dumunung ing panggul antarané kandung kemih lan rektum. [1] [2] Organ iki kanggo njaga janin sadurungé lair kayadéné omah.[1] [3] Sawisé babaran, rahim iki aboté kurang luwih 0,7 kilogram.[3] Témbok gua garba kasusun saka 3 lapis jaringan, yaiku lapisan njaba (serosa), tengah (myometrium), lan njero (endometrium). [4] Panggawéyan endhog lan menstruasi kadadeyan sacara siklis sing kalampah kanthi 4 fase yaiku : 1. Tahap menstruasi (dina kaping 1 - 7 ), yaiku rontokélan metuné témbok gua garba saka njero awak. Perkara iki disebabké kurangé kadar hormon seks ing sakjrone awak. 2. Tahap praovulasi (dina kaping 7 - 13 ), yaiku wanciné nggawéné lan matengaké sel endhog ing saknjeroné ovarium amarga mundhakékadar estrogen ing njero awak. 3. Tahap Ovulasi, yaiku metuné sèl endhog sing wis mateng saka ovarium sing biasané disebut masa subur. Yen siklusé pas wanciné, ovulasi kadadéyan witara dina kaping 14 saka prastawa menstruasi. 4. Tahap pascaovulasi (dina kaping 15 - 28), yaiku masa sel endhog ora nglakoni pembuahan. Ing tahap iki, produksi progesteron mundhak nganti endometrium dadi luwih kandel lan siap nampa embrio kanggo modot. Yen ora ana fertilisasi, hormon seks ing sak jeroné awak dadi entèk lan ndadèkaké endometrium rontok.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (en)Uterus
  2. ^ (en)Uterus
  3. ^ a b (id)Uterus care
  4. ^ (id)[Biology for Junior High School III,kaca 24, taun 2009 Yudhistira]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rahim&oldid=831598"