Alis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Alis mata

Alis mata ing biasané mahluk mamalia arupa pérangan kang rodok nonjol sithik ing pérangan dhuwur kelopak mata arupa rambut kang alus. Alis mata duwé manfaat minangka njaga mata kang peka saka tètèsan kringet kang tiba saka pérangan bathuk, banyu udan, utawa cahya srengéngé.

Wujud alis mata manungsa biasané kaya déné nanggal sepisan karo lengkungan rodhok tajem ing pérangan bathuk. Langsung menyang: pandhu. Ana uga wong kanthi alis mata pérangan kiwa lan pérangan tengen kang sinambung dadi siji.

Wujud alis mata lan arah tukulé rambut ing alis duwé maksud supaya kringet utawa banyu bisa mili mara ing kening lan tiba ing pipi. Wujud balung bathuk ing pérangan alis mata uga duwé maksud kanggo njaga mata saka tètèsan kringét lan banyu.

Alis mata uga duwé guna minangka nahan saking manéka macem regedan kang bisa mlebu mata, kaya ta pasir, lebu, lan sindap utawa ketombe. Sakliyané iku rambut ing alis mata uga nambah kepekaan ing kulit kanggo ngrasakaké objek asing kang ana ing cedhaké mata, misalé serangga kang arep mlebu ing mata.

Sakjeroning komunikasi antarané manungsa, alis mata uga salah sijiné piranti kanggo ngungkapaké manéka warna ekspresi, kaya ta nggumun, jèngkèl, bingung, utawa ora paham.

Riasan alis mata[besut | besut sumber]

Alis mata uga salah sijiné objèk kanggo dirias sajroné wajah manungsa. Wujud alis ngribawani riasan mata sacara sekabèhané, saéngga wanita asring ngrapikaké alis kanthi cara dicabut, dicukur, utawa digunting amprih éntuk wujud alis kang ideal.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Anatomi
Sistem Utama
Sistem sirkulasi . Sistem pancernan . Sistem endokrin . Sistem pambuwangan . Sistem imun . Sistem integumen . Sistem limfatik . Sistem otot
Sistem saraf . Sistem reproduksi . Sistem ambegan . Sistem rangka
Organ
Anus . Diafragma . Faring . Ginjel . Ati . Irung . Jantung . Kelenjar adrenal . Kelenjar prostat . Kelenjar tiroid . Kulit . Lambung . Laring . Ilat . Limpa . Mata . Otot . Ovarium . Pankreas . Paru-paru . Payudara . Penis . Plasenta . Rahim . Rektum . Kuping . Testis . Umbai cacing . Usus gedhé . Usus alus . Vulva . Vesikula seminalis
Balung
Balung selangka (clavicula) . Balung pupu (femur) . Balung lengen ndhuwur (humerus) . Balung uwang (mandibula) . Balung dhengkul (patella) . Balung pengumpil (radius) . Tengkorak (cranium) . Balung gares (tibia) . Balung lengen (ulna) . Iga (costae) . Balung geger (vertebra) . Balung pinggul (pelvis) . Balung dhadha (sternum)
Kelenjar
Kelenjar payudara . Kelenjar idu . Kelenjar tiroid . Kelenjar paratiroid . Kelenjar adrenal . Kelenjar pituitari . Kelenjar pineal
Jaringan
Jaringan panyambung . Jaringan otot . Jaringan epitel . Jaringan saraf . Kelenjar
Bagéyan Awak
Badan . Bokong . Dhadha . Untu . Kemaluan . Sirah . Kulit . Gulu . Ilat . Mata . Tutuk . Geger . Sendhi . Kuping . Tungkai atas . Tungkai bawah . Ubun-ubun . Rai
Istilah liyané
Arteri . Lambé . Diafragma . Peritoneum . Rambut . Saraf . Vena