Brokoli

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Brokoli
Broccoli DSC00861.png
Brokoli
Species Brassica oleracea
Cultivar group Italica Group
Origin Saking Itali (2,000 taun kapengker)[1][2]

Brokoli (Brassica oleracea L. Klompok Italica) ingih punika tetanduran janganan ingkang mlebet suku kubis-kubisan utawi Brassicaceae.[3][4] Asalipun Brokoli punika saking laladan Seganten Tengah lan sampun dipunbudidhayakaken wiwit jaman Yunani Kuna.[3] Janganan punika mlebet dhateng Indonésia antawis taun 1970-an. Sapunika brokoli sampun dados salah satunggalipun janganan ingkang misuwur.[3] Manawi dados panganan, limrahipun dipungodhog utawi dipunkukus rumiyin, saged ugi langsung dipundhahar.[3] Cara ingkang langkung saé inggih punika kanthi dipunkukus rumiyin sadherengipun dipundhahar.[3] Perkawis punika gadhah tujuan supados vitamin kaliyan nutrisi ingkang awrat ingkang wonten ing brokoli boten ical. Manawi dipungodhog saged ngicalaken kinten-kinten 50 % kandhungan asam folat ingkang wonten ing brokoli.[3] Ananging manawi badhé nggodhog brokoli saénipun boten dangu, kinten-kinten 5 menit kemawon.[3]

Gizinipun Brokoli[besut | besut sumber]

  • Brokoli gadhah ènergi, karbohidrat, vitamin, lan mineral ingkang migunani tumraping manungsa.[3]
  • Brokoli gadhah kandhungan lemak lan kalori ingkang sakedhik, boten gadhah lemak jenuh, kaliumipun inggil lan sodiumipun sakedhik, lan boten gadhah kandhungan kolesterol saéngga saé kagem jantung.[3]
  • Brokoli gadhah kandhungan folat saéngga saé kagem ibu-ibu ingkang taksih mbobot.[3]
  • Kandhungan vitamin C ing brokoli inggil sanget.[3]
  • Kandhungan kalsium ing brokoli inggil sanget kados kandhungan kalsium wonten ing satunggal gelas (71,8 mg kalsium brokoli sami kaliyan kalsium susu 120 ml).[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Buck, P. A. "Origin and Taxonomy of Broccoli" (PDF). Department of Food Technology, University of California. Dijupuk 2009-05-14. 
  2. ^ Stephens, James. "Broccoli—Brassica oleracea L. (Italica group)". University of Florida. k. 1. Dijupuk 2009-05-14. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l "Kandungan Gizi dan Khasiat Sayuran Brokoli". Dijupuk 14 Juni.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  4. ^ Brokoli|accessdate=14 Juni |accessyear=2011

Pranala njawi[besut | besut sumber]