Brokoli

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Brokoli
Broccoli DSC00861.png
Brokoli
Species Brassica oleracea
Cultivar group Italica Group
Origin Saking Italia (2,000 taun kapengker)[1][2]

Brokoli (Brassica oleracea L. Klompok Italica) ingih punika tetandhuran janganan ingkang mlebet suku kubis-kubisan utawi Brassicaceae.[3][4] Asalipun Brokoli punika saking laladan Seganten Tengah lan sampun dipunbudidhayakaken wiwit jaman Yunani Kuna.[3] Janganan punika mlebet dhateng Indonésia antawis taun 1970-an. Sapunika brokoli sampun dados salah satunggalipun janganan ingkang misuwur.[3] Menawi dados panganan, limrahipun dipungodhog utawi dipunkukus rumiyin, saged ugi langsung dipundhahar.[3] Cara ingkang langkung sae inggih punika kanthi dipunkukus rumiyin sadherengipun dipundhahar.[3] Perkawis punika nggadhahi tujuan supados vitamin kaliyan nutrisi ingkang awrat ingkang wonten ing brokoli boten ical. Menawi dipungodhog saged ngicalaken kinten-kinten 50 % kandhungan asam folat ingkang wonten ing brokoli.[3] Ananging menawi badhe nggodhog brokoli saénipun boten dangu, kinten-kinten 5 menit kemawon.[3]

Gizinipun Brokoli[besut | besut sumber]

  • Brokoli nggadhahi energi, karbohidrat, vitamin, lan mineral ingkang migunani tumraping manungsa.[3]
  • Brokoli nggadhahi kandhungan lemak lan kalori ingkang sakedhik, boten nggadhahi lemak jenuh, kaliumipun inggil lan sodiumipun sakedhik, lan boten nggadhahi kandhungan kolesterol saengga sae kagem jantung.[3]
  • Brokoli nggadhahi kandhungan folat saengga sae kagem ibu-ibu ingkang taksih mbobot.[3]
  • Kandhungan vitamin C ing brokoli inggil sanget.[3]
  • Kandhungan kalsium ing brokoli inggil sanget kados kandhungan kalsium wonten ing setunggal gelas (71,8 mg kalsium brokoli sami kaliyan kalsium susu 120 ml).[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Buck, P. A. "Origin and Taxonomy of Broccoli" (PDF). Department of Food Technology, University of California. Retrieved 2009-05-14. 
  2. ^ Stephens, James. "Broccoli—Brassica oleracea L. (Italica group)". University of Florida. p. 1. Retrieved 2009-05-14. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l (id)"Kandungan Gizi dan Khasiat Sayuran Brokoli". Retrieved 14 Juni.  Unknown parameter |accessyear= ignored (|access-date= suggested) (help); Check date values in: |access-date= (help)
  4. ^ (id)Cithakan:Http://www.plantamor.com/index.php?plant=222

Pranala Njawi[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Brokoli&oldid=1060695"