Peradaban Mesopotamia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Peradaban Mesopotamia iku peradaban kang urip mbiyèn ing laladan Mesopotamia kira-kira taun 3000 sedurung Masehi. Peradaban iki ngelairake kabudayan kang lumayan dhuwur (wektu iku) saka bangsa-bangsa kang urip ing kiwa-tengené kali Eufrat lan kali Tigris.

Bangsa-bangsa kang ngembangaké peradaban Mesopotamia ya iku Sumeria, Akkadia, Babilonia, Assyria lan Babilonia anyar.

Peradaban Sumeria[besut | besut sumber]

Bangsa iki racaké ahli ing babagan tani lan dagang uga wis nduwé sistem pamaréntahan kang ketata. Raja saka bangsa iki kang musuwur ya iku Ur Nanshe. Bangsa iki uga kang nemuake sistem etungan sixagesimal, sistem lingkaran 360 derajat uga etungan sejam ana 60 menit, semenit ana 60 detik lan liyané.

Akkadia[besut | besut sumber]

Bangsa Akkadia iki kang ngalahke bangsa Sumeria, rajane kang misuwur ya iku Sargon.

Babilonia[besut | besut sumber]

Raja Babilonia kang misuwur ya iku Hammurabi, mrentah Babilonia wiwit taun 1948 nganti 1905 SM.

Assyria[besut | besut sumber]

Bangsa Assyria iki misuwur sebagey bangsa penakluk, pemerentahane nerapke sistem militèr. Rajane kang misuwur ya iku Assurbanipal. Bangsa iki akhire dikalahke bangsa Khaldea.

Babilonia anyar[besut | besut sumber]

Bangsa Khaldea ngalahke bangsa Assyria lan yasa Babilonia anyar, rajane kang misuwur ya iku Nebukadnezar. Taun 539 SM, Babilonia anyar ditaklukake déning bangsa Pèrsi.