Peradaban Mesopotamia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Peradaban Mesopotamia iku peradaban sing urip mbiyen ing laladan Mesopotamia kira-kira taun 3000 sedurung Masehi. Peradaban iki ngelairake kabudayaan sing lumayan dhuwur (wektu iku) saka bangsa-bangsa sing urip ing sekitar kali Eufrat lan kali Tigris.

Bangsa-bangsa sing ngembangake peradaban Mesopotamia ya iku Sumeria, Akkadia, Babilonia, Assyria lan Babilonia anyar.

Peradaban Sumeria[sunting | besut sumber]

Bangsa iki umume ahli ing bidang tani lan dagang uga wis nduwé sistem pemerentahan sing ketata. Raja saka bangsa iki sing musuwur ya iku Ur Nanshe. Bangsa iki uga sing nemuake sistem etungan sixagesimal, sistem lingkaran 360 derajat uga etungan sejam ana 60 menit, semenit ana 60 detik lan liyane.

Akkadia[sunting | besut sumber]

Bangsa Akkadia iki sing ngalahke bangsa Sumeria, rajane sing misuwur ya iku Sargon.

Babilonia[sunting | besut sumber]

Raja Babilonia sing misuwur ya iku Hammurabi, mrentah Babilonia wiwit taun 1948 nganti 1905 SM.

Assyria[sunting | besut sumber]

Bangsa Assyria iki misuwur sebagey bangsa penakluk, pemerentahane nerapke sistem militer. Rajane sing misuwur ya iku Assurbanipal. Bangsa iki akhire dikalahke bangsa Khaldea.

Babilonia anyar[sunting | besut sumber]

Bangsa Khaldea ngalahke bangsa Assyria lan mbangun Babilonia anyar, rajane sing misuwur ya iku Nebukadnezar. Taun 539 SM, Babilonia anyar ditaklukake déning bangsa Pèrsi.