Peradaban Mesopotamia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Peradaban Mesopotamia iku peradaban sing urip mbiyèn ing laladan Mesopotamia kira-kira taun 3000 sedurung Masehi. Peradaban iki ngelairake kabudayan sing lumayan dhuwur (wektu iku) saka bangsa-bangsa sing urip ing kiwa-tengené kali Eufrat lan kali Tigris.

Bangsa-bangsa sing ngembangaké peradaban Mesopotamia ya iku Sumeria, Akkadia, Babilonia, Assyria lan Babilonia anyar.

Peradaban Sumeria[besut | besut sumber]

Bangsa iki racaké ahli ing babagan tani lan dagang uga wis nduwé sistem pamaréntahan sing ketata. Raja saka bangsa iki sing musuwur ya iku Ur Nanshe. Bangsa iki uga sing nemuake sistem etungan sixagesimal, sistem lingkaran 360 derajat uga etungan sejam ana 60 menit, semenit ana 60 detik lan liyané.

Akkadia[besut | besut sumber]

Bangsa Akkadia iki sing ngalahke bangsa Sumeria, rajane sing misuwur ya iku Sargon.

Babilonia[besut | besut sumber]

Raja Babilonia sing misuwur ya iku Hammurabi, mrentah Babilonia wiwit taun 1948 nganti 1905 SM.

Assyria[besut | besut sumber]

Bangsa Assyria iki misuwur sebagey bangsa penakluk, pemerentahane nerapke sistem militèr. Rajane sing misuwur ya iku Assurbanipal. Bangsa iki akhire dikalahke bangsa Khaldea.

Babilonia anyar[besut | besut sumber]

Bangsa Khaldea ngalahke bangsa Assyria lan yasa Babilonia anyar, rajane sing misuwur ya iku Nebukadnezar. Taun 539 SM, Babilonia anyar ditaklukake déning bangsa Pèrsi.