Detik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Clock-pendulum.gif

Detik (simbol: s, singkatan: detik) minangka unit dhasar wektu ing International System of Units (SI) (Prancis: Système International d'unités), umume dingerteni lan ditegesi minangka 1⁄86400 dina. Iki minangka faktor sing asale saka pembagian dina kaping pisanan dadi 24 jam, banjur nganti 60 menit lan pungkasane saben 60 detik. Jam lan jam tangan analog asring duwe tandha sewidak ing pasuryan, makili detik (lan menit), lan "tangan kaloro" kanggo nandhani lakune wektu ing sawetara detik. Jam digital lan jam tangan asring duwe pangetung rong digit. Detik uga bagean saka sawetara unit pangukuran liyane kaya meter per detik kanggo kacepetan, meter per detik per detik kanggo akselerasi, lan siklus per detik kanggo frekuensi.

Sanajan definisi historis saka unit iki adhedhasar pembagian siklus rotasi Bumi, definisi resmi ing International System of Units (SI) minangka penjaga wektu sing luwih stabil:

Detik diarani padha karo durasi wektu 9 192 631 770 periode radiasi sing cocog karo transisi ing antarane loro tingkat hiperfine saka dhasar state-ground atom cesium -133 sing ora diganggu.