Peradaban

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Peradaban umumé nduwé teges dhuwur cendheke budaya masarakat tinentu. Sing dibiji ya iku pamikiran-pamikiran utawa pamikiran sing urip ing masarakat kasebut, uga tumindak lan budaya kang awujud fisik utawa artefak tuladhané perkakas pawon, omah lan liyané.

Ukuran peradaban[besut | besut sumber]

Peradaban iki nduwé kaitan erat karo kabudayan amarga sing diukur iku kasil-kasil saka kabudayan sing wujudé: Pemikiran utawa ide, perilaku lan kasil budaya sing nduwé wujud fisik. Ukuran dhuwur utawa cendheke peradaban umumé diukur saka parameter-perameter sing umum upamané luwih apik utawa kurang apaik, luwih alus utawa kurang alus lan liyané. Dadi tegesé sing dadi ukuran peradaban iku umumé nilai-nilai saka kasil budaya upamané: kesenian, pengetahuan, tata masarakat utawa nagara lan liyané.

Peradaban kuna[besut | besut sumber]

Ing jaman kuna wis ana peradaban-peradaban sing wis bisa dianggep dhuwur antarané:

Peradaban jaman saiki[besut | besut sumber]

Ukuran peradaban jaman saiki umumé diukur saka penguasaan elmu lan teknologi lan bisa diukur nganggo parameter-parameter sing wis jelas utawa meh abstrak. Nilai-nilai peradaban saka tingkah laku, tata krama, sopan santun lan liyané umumé ngalami perobahan nilai.