Peradaban

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Peradaban lumrahé nduwé teges dhuwur cendheke budaya masarakat tinentu. Sing dibiji ya iku pamikiran-pamikiran utawa pamikiran kang urip ing masarakat mau, uga tumindak lan budaya kang awujud fisik utawa artefak tuladhané perkakas pawon, omah lan liyané.

Ukuran peradaban[besut | besut sumber]

Peradaban iki nduwé kaitan raket karo kabudayan amarga kang diukur iku kasil-kasil saka kabudayan kang wujudé: Pemikiran utawa ide, perilaku lan kasil budaya kang nduwé wujud fisik. Ukuran dhuwur utawa cendheke peradaban lumrahé diukur saka parameter-perameter kang umum upamané luwih apik utawa kurang apaik, luwih alus utawa kurang alus lan liyané. Dadi tegesé kang dadi ukuran peradaban iku lumrahé aji-aji saka kasil budaya upamané: kesenian, kawruh, tata masarakat utawa nagara lan liyané.

Peradaban kuna[besut | besut sumber]

Ing jaman kuna wis ana peradaban-peradaban kang wis bisa dianggep dhuwur antarané:

Peradaban jaman saiki[besut | besut sumber]

Ukuran peradaban jaman saiki lumrahé diukur saka penguasaan ngèlmu lan teknologi lan bisa diukur nganggo parameter-parameter kang wis jelas utawa meh abstrak. Aji-aji peradaban saka tingkah laku, tata krama, sopan santun lan liyané lumrahé ngalami perobahan aji.