Kali Tigris

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tigris
Peta Tigris-Euphrates
Peta Tigris-Euphrates
Tuk Turki wétan
Sawangan Arvand Rud
Nagara sing diilèni Turki, Irak, Suriah lan Iran
Dawa 1,900 km (1,150 mi)

Kali Tigris (basa Pèrsi Kuna: Tigr, basa Asiria Aram: Deqlath, basa Arab: دجلة, Dijla, basa Turki: Dicle; jroning Alkitab disebut Hiddekel) iku kali ing Mesopotamia kang mili saka pagunungan Anatolia ing Turki nganti Irak, dawané udakara 1.900 km.

Etimologi[besut | besut sumber]

Jeneng asli ing basa Sumerian iku Idigna utawa Idigina, mbokmanawa saka *id (i)gina "banyu mili",[1] kang bisa ditafsiraké dadi "kali kang mili cepet", kosokbalèn karo kali ing sacedhaké, Kali Efrat, kang mili alon-alon amarga ngandhut luwih akèh blethok lan endhapan tinimbang Tigris. Tembung iki disilih saka basa Akkadian Idiqlat. Apa liwat serapan ing basa Pèrsi utawa langsung saka basa Akkadian, tembung iki diadhopsi déning basa Yunani dadi Tigris (kang tegesé "macan"). Ing kitab Injil Hebrew, kali iki diarani חִדֶּ֫קֶל (Ḥiddẹqel, KJV Hiddekel)

Ing basa Turki, diş tegesé untu lan uga nuduhaké kahanan "landhep". Basa Pahlavi tigr maknané "panah", ing kulawarga basa kang padha kayadéné Pèrsi Kuna tigra- "lancip" (bandhingaké tigra-xauda), basa Pèrsi modern têz "landhep". Senajan mangkono, bab iki ora nuduhaké yèn kabèh mau jeneng asli saka kali iki, nanging (kaya wangun ing basa Semitic jeneng mau) dowahi dadi tiron saka jeneng asli ing basa Sumeria. Bab iki mèmper karo jeneng saka basa Pèrsi Kali Efrat, Ufratu, kang ora duwé makna ing basa Pèrsi, nanging isih dianggep saka jeneng basa Sumeria, Purattu.

Jeneng liya kali Tigris, dipigunakaké mataun-taun déning Kakaisaran Pèrsi, ya iku Arvand Rud, tegesé Kali Arvand. Saiki jeneng Kali Arvand mau dadi jeneng basa Pèrsi kanggo patemon antara Kali Efrat lan Tigris, kang ing basa Arab diarani Shatt al-Arab.

Jeneng Kali Tigris jroning basa kang wigati tumrap tlatah iki:

Tigris ing sajabané Diyarbakır, Turki
Basa Jeneng kanggo Tigris
Akkadian Idiqlat
Arab دجلة, Diğlä
Armenia Տիգրիս, Tigris
Yunani ἡ Τίγρης, -ητος, hē Tígrēs, -ētos;

ἡ, ὁ Τίγρις, -ιδος, hē, ho Tígris, -idos

Hebrew חידקל , Ḥîddeqel
Hurrian Aranzah[2]
Kurdi Dîcle
Pèrsi Old Pèrsin:Tigrā; Middle Pèrsin:Tigr; Modern Pèrsin:دجله Dijle
Sumeria Idigna/Idigina IDIGNA (Borger 2003 nr. 124) 𒈦𒄘𒃼
Suriah ܕܩܠܬ Deqlaṯ
Turki Dicle

Delengen uga[besut | besut sumber]

Referensi Alkitab Injil[besut | besut sumber]

Jroning kitab Genesis, Kali Tigris iku kali saka papat kang ana ing swarga. Nabi Daniel dikabaraké tau nampa vision(wahyu?/penampakan?), ing pinggir Kali Tigris.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ F. Delitzsch, Sumerisches Glossar, Leipzig (1914), IV, 6, 21.
  2. ^ E. Laroche, Glossaire de la langue Hourrite, Paris (1980), p. 55.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Tigris&oldid=1055918"