En-Hedu-ana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Enheduanna, putri saking Akkadians ( Mesopotamia) (2350-2250SM).[1][2] dipuntepang ugi kaliyan asma En-hedu-ana atawi Enheduana ingkang artosipun "putri (tuan)", piyambakipun pendheta agung saking kuil Dewi Nanna (Dewi wulan), ingkang kuilipun wonten ing tlatah Ur, kutha ageng pusat saking karajan Akkadians.[1] Dipunutus bapanipun Sargon ( raja wonten Akkadians nalika 2334-2279 SM) supados dados pendheta agung wonten tlatah punika, kanggé nyatunggalaken tlatah ingkang sampun Sargon kuasani.[3] Pangangkatan Enheduanna dados pandheta ageng punika sajatosipun pulitik ingkang dipunlancaraken Raja Sargon.[4] Piyambakipun ugi dados pendheta agung wonten tlatah , kuilipun Déwa An (Déwa Langit).[3] Panyerat tembang kagem muja Déwa kaliyan Dewi kapisan wonten cathetan sajarah dunya.[1][2] Karya-karyanipun kaserat ngagem tulisan paku nalika taun 4300 taun sadherenge, karyanipun ingkang kondhang inggih punikahimne utawi tembang pujian kagem Dewi Inanna, ngagunggaken Dewi Inanna kaliyan In-nin sa-gur-ra.[2] Tembang pamujaan ingkang sampun dipunserat kaliyan Enheduanna wonten tiga (temanipun tembang pamujaan boten sami kaliyan tema ingkang sampun dipunserat kaliyan pendheta agami kuna, sadherengipun).[1] Tembang pamujaan punika kanggé muja dewi Inanna, dewi prajurit ingkang galEnheduanna, putri saking Akkadians ( Mesopotamia) (2350-2250SM).[1][2] dipuntepang ugi kaliyan asma En-hedu-ana atawi Enheduana ingkang artosipun "putri (tuan)", piyambakipun pendheta agung saking kuil Dewi Nanna (Dewi wulan), ingkang kuilipun wonten ing tlatah Ur, kutha ageng pusat saking karajan Akkadians.[1] Dipunutus bapanipun Sargon ( raja wonten Akkadians nalika 2334-2279 SM) supados dados pendheta agung wonten tlatah punika, kanggé nyatunggalaken tlatah ingkang sampun Sargon kuasani.[3] Pangangkatan Enheduanna dados pandheta ageng punika sajatosipun pulitik ingkang dipunlancaraken Raja Sargon.[4] Enheduanna sapunika mbiyantu bapanipun supados ngawrataken kakuasaan pulitik kutha Sumeria ngagem cara ndamel tiyang Sumeria supados kathah ingkang nganut ugi nyembah Dewi Inanna , saéngga Inanna dados Dewi ingkang langkung kathah dipunsembah, boten kaya ta Déwa utawi Dewi sanèsipun.[1] Piyambakipun ugi dados pendheta agung wonten tlatah Uruk, kuilipun Déwa An (Déwa Langit).[3] Panyerat tembang kagem muja Déwa kaliyan Dewi kapisan wonten cathetan sajarah dunya.[1][2] Karya-karyanipun kaserat ngagem tulisan paku nalika taun 4300 taun sadherenge, karyanipun ingkang kondhang inggih punikahimne utawi tembang pujian kagem Dewi Inanna, ngagunggaken Dewi Inanna kaliyan In-nin sa-gur-ra.[2] Tembang pamujaan ingkang sampun dipunserat kaliyan Enheduanna wonten tiga (temanipun tembang pamujaan boten sami kaliyan tema ingkang sampun dipunserat kaliyan pendheta agami kuna, sadherengipun).[1] Tembang pamujaan punika kanggé muja dewi Inanna, dewi prajurit ingkang galak nuli bringas.[1], Dawanipun tembang ngantos 30 bait.[1] Isinipun tembang kasebut samenika komunikasi Enheduanna kaliyan Dewi ingkang dipunsembah kaliyan piyambakipun.[2] Ibu saking pendheta Enheduanna samenika tiyang Sumeria saking Mesopotamia kidul.[2]

Delengna ugi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k Enheduanna dipununduh tanggal 22 Mèi 2011
  2. ^ a b c d e f g h www.public.asu.edu dipununduh tanggal 23 Mèi 2011 Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "enheduanna" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  3. ^ a b c d history world dipununduh tanggal 23 Mèi 2011
  4. ^ a b Akkadian Empire dipununduh tanggal 23 Mèi 2011