Cyrenaica

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kakaisaran Romawi watara taun 120 M, kanthi provinsi Cyrenaica sing disorot

Cyrenaica iku wewengkon pasisir ing pérangan wétan Libya.

Sajarah kuna[besut | besut sumber]

Cyrenaica iku sawijining provinsi Romawi kuna ing pasisir lor Afrika antarané Mesir lan Numidia. Ing jaman biyèn, laladan iki arupa koloni bangsa Yunani. Wewengkon iki saiki arupa pérangan wétan saka pasisir Mediterania Libya.

Wewengkon wétan provinsi iki dijenengi Marmarica (dudu kutha gedhé), nanging pérangan sing wigati ya iku ing sisih kulon, sing kapérang saka limang kutha. Mula ditepungi mawa jeneng PentapolisKirene (cerak désa Shahat) kanthi pelabuhané Apollonia (Marsa Susa), Arsinoe (Tocra), Berenice (saiki Benghazi) lan Barca (Merj)— sing paling wigati ya iku laladan sing diyakini mawa jeneng Kirene. Ssawisé lindhu taun 365 kutha krajané dipindhah menyang Ptolemais. Ing kidul Cyrenaica alon-alon malih dadi laladan suku-suku Sahara, kalebu orakel firaun Ammonium.

Tanggal 1 Januari 1934, Tripolitania, Cyrenaica, lan Fezzan dimanunggalaké minangka Libya, sawijining koloni Italia.

Pirsani uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba lan rujukan[besut | besut sumber]