Machu Picchu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Machu Picchu
80 - Machu Picchu - Juin 2009 - edit.2.jpg
Petha sing nuduhaké pernahé Machu Picchu ing Péru
Petha sing nuduhaké pernahé Machu Picchu ing Péru
Katuduhaké ing Peru
Pernah Cuzco Region, Peru
Koordhinat 13°09′48″S 72°32′44″W / 13.16333°S 72.54556°W / -13.16333; -72.54556Koordhinat: 13°09′48″S 72°32′44″W / 13.16333°S 72.54556°W / -13.16333; -72.54556
Dhuwur 2.430 metres (7,970 ft)
Sujarah
Diyasa u. 1450
Dienthar 1572
Budaya Kabudayan Inka
Jeneng resmi Cagar Sujarah Machu Picchu
Jinis Camboran
Wewaton i, iii, vii, ix
Dipilih 1983 (sési ka-7)
Angka rujukan 274
Péhak Nagara  Peru
Tlatah Amérika Latin lan Karibia

Machu Picchu ("Gunung Tuwa" jroning basa Quechua; kerep uga disebut "Kutha Inca sing ilang") iku sawijining lokasi reruntuhan Inca pra-Columbus sing dumunung ing wewengkon pagunungan, sawatara 2.350 m sadhuwuring segara. Machu Picchu dumunung ing dhuwur lembah Urubamba ing Peru, watara 70 km lor-kulon Cusco.

Sajarah[besut | besut sumber]

Situs iki minangka simbul Krajaan Inka sing misuwur. Dibangun watara taun 1450, ananging ditinggalaké satus taun saanjuré, nalika bangsa Spanyol kasil naklukaké Krajaan Inka. Situs iki naté dilalèkaké déning donya internasional, nanging ora dilalèkaké déning masarakat lokal. Situs iki ditemokaké manèh déning arkéolog saka universitas Yale Hiram Bingham III ing taun1911. Wiwit wektu iku, Machu Picchu dadi obyjèk wisata sing narik kawigatèn para turis lokal lan manca.

Machu Picchu dibangun mawa gaya Inka kuna nganggo watu témbok diplitur. Bangunan utamané ya iku Intihuatana, Kuil Srengéngé, lan Ruangan Telu Jendhéla. Papan panggonan iki minangka Distrik Sakral ing Machu Picchu.

Situs kasebut wis ditetepaké minangka Situs Warisan donya UNESCO wiwit taun 1983, Machu Picchu uga dadi salah siji saka Pitu Kaajaiban Donya anyar, uga ényuk kawigatèn amarga karusakan saka pariwisata (cacahing pengunjung nganti 400,000 ing taun 2003). Ing sasi September taun 2007, Peru ngayahi upaya legal kanthi asil anané pasetujon karo Universitas Yale supaya mbalèkaké artifak-artifak sing tau digawa déning Bingham saka situs kasebut ing wiwitan abad kaping 20.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Machu_Picchu&oldid=1071777"