Mehmed II

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Osmanli-nisani.svg    Mehmed II
Sultan Turki
Tughra of Mehmed II.JPG
Pamaréntahan 1444–46
Pamaréntahan 2 1451–81
Periode Rise of the Ottoman Empire
Nami jangkep Fatih Sultan Mehmet
Turki Ottoman محمد ثانى
Didhisiki Murad II
Pangganti Murad II
Didhisiki 2 Murad II
Pangganti 2 Bayezid II
Omah krajan House of Osman
Dinasti Dinasti Utsmani
Valide Sultan Hüma Hatun

Sultan Mehmed II utawi ugi dipuntepangi minangka Muhammad Al-Fatih (basa Turki Ottoman: محمد ثانى Meḥmed-i sānī, basa Turki: II. Mehmet, ugi dipuntepangi minangka el-Fatih (الفاتح), "sang Penakluk", salebetipun basa Turki Usmani, utawi, Fatih Sultan Mehmet salebetipun basa Turki; 30 Maret 14323 Mèi 1481) arupi satunggiling sultan Turki Utsmani ingkang nelukaken Kakaisaran Romawi Wétan. Panjenenganipun nimpuna salebetipun babagan katentaraan, sains, matématika lan nguwaosi 6 basa nalika yuswa 21 taun. Saking paningalan Islam, panjenenganipun dipuntepangi minangka satunggiling pamimpin ingkang linangkung, pilih tandhing, lan tawadhu' sasampunipun Sultan Salahuddin Al-Ayyubi (pahlawan Islam salebetipun perang Salib) lan Sultan Saifuddin Mahmud Al-Qutuz (pahlawan Islam salebetipun perang ing 'Ain Al-Jalut nglawan tentara Mongol).

Kajayanipun salebetipun nelukaken Konstantinopel njalari kathah réncang lan mengsah éram kaliyan kapampinanipun sarta taktik lan strategi perangipun ingkang dipunwedharaken nglangkungi ing jamanipun lan ugi kaédah pamilihan tentaranipun. Panjenenganipun arupi anak dhidhik Syekh Syamsuddin ingkang taksih arupi keturunan Abu Bakar As-Siddiq.

Panjenenganipun ugi ingkang nggantos nami Konstantinopel dados Islambol (Islam sadaya). Sapunika nami kasebat sampun dipun-gantos déning Mustafa Kemal Ataturk dados Istanbul. Kanggé mèngeti jasanipun, Masjid Al Fatih sampun dipunyasa caket pasaréyanipun.

Dipun cariyèosaken bilih tentara Sultan Muhammad Al Fatih boten naté nilar salat wajib wiwit baligh lan sepalih saking tentara wau boten naté nilar salat tahajjud wiwit baligh. Namung Sulthan Muhammad Al Fatih kémawon ingkang boten naté nilar salat wajib, tahajud lan rawatib wiwit baligh dumugi panjenenganipun tilar donya.

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Didhisiki déning:
Murad II
Murad II
{{{jabatan}}}
1444–46
1451–81
Diganti déning:
Murad II
Bayezid II