Abdul Hamid II

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Disambig variants icon.svg
Abdul Hamid II

Abd-ul-Hamid II (21 September 184210 Fèbruari 1918) yaiku Sultan kaping 34 saka Kakaisaran Ottoman. Abd-ul-Hamid nggantosaken sedhèrèkipun Sultan Murad V ing tanggal 31 Agustus 1876. Piyambakipun nampilaken periode penurunan, kanthi pemberontakan, utaminipun ing Balkan, lan perang ingkang gagal nalika kekaisaran Rusia. Panjenenganipun mréntah wiwit Agustus 31, 1876 nganti deposed sakcepete sawise Revolusi klompok Turki Mudha ing taun 1908, ing April 27, 1909. Ing sesuai karo persetujuan digawe karo Republik Young Ottoman, piyambakipun announced konstitusi Ottoman pisanan 1876 ing tanggal 23 Desember, 1876, kang tandha pikiran maju tandha pemerintah awal. Nanging, dheweke nuli weruh pengaruh Kulon ing uripe Utsmani lan nyatakake perselisihan karo Parlemen, nggantungake Konstitusi lan Parlemen sing isih urip ing taun 1878 lan ngrampungake kekuwatan lan kontrol sing banget efektif. Ing taun 1909, Sultan Abd-ul-Hamid II diudani kuwasa liwat kudeta militèr, ing wektu sing padha meksa dheweke ngumumake sistem perwakilan pemerintahan lan mbentuk parlemen kanggo kaloro kaloro. Sawise ditindhes ing taun 1909, dheweke diasingake menyang Tesalonika, Yunani.