Josef Stalin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Generalissimo
Joseph Stalin
Иосиф Виссарионович Сталин
Iosif Vissarionovich Stalin
იოსებ ბესარიონის ძე ჯუღაშვილი
Ioseb Besarionis dze Jughashvili
JStalin Secretary general CCCP 1942.jpg
Josef Stalin, Sekretaris Jendral Parté Kuminis Uni Soviet Ka-1
Sekretaris Jenderal Parté Kuminis Uni Soviet Ka-1
Linggih
3 April 1922 – 5 Maret 1953
Kang ndhisiki Posisi dibuat
Kang nggantèni Georgy Malenkov
Ketua Dewan Komisariat Rakyat Uni Soviet
Linggih
6 Mèi 1941 – 5 Maret 1953
Kang ndhisiki Vyacheslav Molotov
Kang nggantèni Georgy Malenkov
Komisaris Rakyat Urusan Pertahanan Uni Soviet
Linggih
19 Juli 1941 – 25 Fèbruari 1946
Mahamantri Pribadi
Kang ndhisiki Semyon Timoshenko
Kang nggantèni Kaanan dialihake ing Komisaris Rakyat Urusan Angkatan Sanjata Uni Soviet
Komisaris Rakyat Urusan Angkatan Bersenjata Uni Soviet
Linggih
25 Fèbruari 1946 – 3 Maret 1947
Mahamantri Diri sendiri
Kang ndhisiki Posisi dibuat
Kang nggantèni Nikolai Bulganin (Minangka Mantri Angkatan Sanjata Uni Soviet)
Komisaris Rakyat Urusan Kewarganagaraan RSFS Rusia
Linggih
8 November 1917 – 7 Juli 1923
Mahamantri Vladimir Lenin
Kang ndhisiki Posisi digawé
Kang nggantèni Posisi dibusak
Rerincèn dhiri
Lair Iosef Besarionis dze Jughashvili
(1878-12-18)18 Dhésèmber 1878
Gori, Tiflis, Kamaharajan Rusia
Pati 5 Maret 1953(1953-03-05) (umur 74)
Kuntsevo dekat Moskwa, RSFS Rusia, Uni Soviet
Bangsa Uni Soviet
Parté pulitik Parté Kuminis Uni Soviet
Agama Ora ana (atheis)
Tandha tangan

Iosif (Josef) Vissarionovich Stalin (Basa Rusia: Иосиф Виссарионович Сталин, Iósif Vissariónovich Stálin), nami asli Ioseb Jughashvili (Basa Georgia: იოსებ ჯუღაშვილი, basa Rusia: Иосиф Джугашвили, Iósif Dzhugashvíli;) (21 Dhésèmber 1879 (tarikh Kalèndher Grégorius) – 5 Maret 1953) punika pamimpin Uni Sovyèt lan satunggiling diktator ingkang kejem sanget, dipuntepangi ugi kanthi sebutan Manungsa Waja. Panjenenganipun dipunkinten sampun mréntahaken mejahi tiyang watara 30 yuta jiwa kang ndunungi Rusia lan nagari-nagari sakiwatengenipun. Panjenenganipun ugi dipuntepangi minangka tiyang ingkang sengit agama. Sadèrèngipun piyambakipun mlebet seminari ing Tbilisi, nanging lajeng dados boten pitados malih dhumateng Hyang sasampunipun maos buku Asal-usul Spesies karyanipun Charles Darwin.

Panjenenganipun tampil minangka pamimpin parté kuminis ing nagari Uni Républik Sovyèt Sosialis. Saingan utami Stalin inggih punika Leon Trotsky, Leon kasil dipuntundhung medal saking Rusia tumuli dipunpejahi. Merak taun 1929 Stalin dados kepala nagara. Panjenenganipun kejem sanget kaliyan saingan utawi sinten kémawon ingkang nglawan piyambakipun. Sedaya tiyang wau dipunukum pati minangka mengsah nagari Sovyèt utawi dipunlebetaken dhateng kamp-kamp pakunjaran. Salebeting Perang Donya II (1939-1945) Rusia perang kaliyan Inggris sarta Amérika Sarékat nglawan Jerman. Nanging sasampunipun perang Stalin " masang Tirai Wesi" antawisipun sekuthu Kilèn lan Rusia lan sapérangan ageng nagari ing Éropah Wétan dipundadosaken nagari Kuminis. Stalin kuwaos dumugi akir gesangipun ing yuswa 73 taun. Ing wekdal pamaréntahan Stalin, panjenenganipun boten namung ngawasi sadaya nagari Rusia, nanging ugi nagari-nagari ing sanjawining Rusia

Pratélan pustaka[besut | besut sumber]

  • Elizabeth Mauchline Roberts. 1968. Man of Steel. Penerbit: Methuen

Pranala njawi[besut | besut sumber]



Flag of the Soviet Union.svg
Pamimpin Uni Sovyèt lan Fèdherasi Rusia
Flag of Russia.svg

Uni Sovyèt: Lenin - Trotski - Josef Stalin - Nikita Khrushchev - Leonid Brezhnev - Yuri Andropov - Konstantin Chernenko - Gorbachev
Fèdherasi Rusia: Yeltsin - Putin - Medvedev