Josef Stalin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Generalissimo
Joseph Stalin
Иосиф Виссарионович Сталин
Iosif Vissarionovich Stalin
იოსებ ბესარიონის ძე ჯუღაშვილი
Ioseb Besarionis dze Jughashvili
JStalin Secretary general CCCP 1942.jpg
Josef Stalin, Sekretaris Jendral Parté Komunis Uni Soviet Ka-1
Sekretaris Jenderal Parté Komunis Uni Soviet Ka-1
Lungguh
3 April 1922 – 5 Maret 1953
Kadhisiki Posisi dibuat
Kagantèni Georgy Malenkov
Ketua Dewan Komisariat Rakyat Uni Soviet
Lungguh
6 Mei 1941 – 5 Maret 1953
Kadhisiki Vyacheslav Molotov
Kagantèni Georgy Malenkov
Komisaris Rakyat Urusan Pertahanan Uni Soviet
Lungguh
19 Juli 1941 – 25 Februari 1946
Wasir Pribadi
Kadhisiki Semyon Timoshenko
Kagantèni Kahanan dialihake ing Komisaris Rakyat Urusan Angkatan Sanjata Uni Soviet
Komisaris Rakyat Urusan Angkatan Bersenjata Uni Soviet
Lungguh
25 Februari 1946 – 3 Maret 1947
Wasir Diri sendiri
Kadhisiki Posisi dibuat
Kagantèni Nikolai Bulganin (Minangka Mentri Angkatan Sanjata Uni Soviet)
Komisaris Rakyat Urusan Kewarganagaraan RSFS Rusia
Lungguh
8 November 1917 – 7 Juli 1923
Wasir Vladimir Lenin
Kadhisiki Posisi digawé
Kagantèni Posisi dibusak
Rerincèn priangga
Lair Iosef Besarionis dze Jughashvili
(1878-12-18)18 Dhésèmber 1878
Gori, Tiflis, Kekaisaran Rusia
Pati 5 Maret 1953(1953-03-05) (umur 74)
Kuntsevo dekat Moskwa, RSFS Rusia, Uni Soviet
Bangsa Uni Soviet
Parté pulitik Parté Komunis Uni Soviet
Agama Ora ana (atheis)
Tandha tangan

Iosif (Josef) Vissarionovich Stalin (Basa Rusia: Иосиф Виссарионович Сталин, Iósif Vissariónovich Stálin), nami asli Ioseb Jughashvili (Basa Georgia: იოსებ ჯუღაშვილი, basa Rusia: Иосиф Джугашвили, Iósif Dzhugashvíli;) (21 Desember 1879 (tarikh Kalèndher Gregorian) – 5 Maret 1953) punika pamimpin Uni Sovyèt lan satunggiling diktator ingkang kejem sanget, dipuntepangi ugi kanthi sebutan Manungsa Waja. Panjenenganipun dipunkinten sampun mréntahaken mejahi tiyang watara 30 yuta jiwa padunung Rusia lan nagari-nagari sakiwatengenipun. Panjenenganipun ugi dipuntepangi minangka tiyang ingkang sengit agama. Sadèrèngipun piyambakipun mlebet seminari ing Tbilisi, nanging lajeng dados boten pitados malih dhumateng Hyang sasampunipun maos buku Asal-usul Spesies karyanipun Charles Darwin.

Panjenenganipun tampil minangka pamimpin parté komunis ing nagari Uni Républik Sovyèt Sosialis. Saingan utami Stalin inggih punika Leon Trotsky, Leon kasil dipuntundhung medal saking Rusia tumuli dipunpejahi. Merak taun 1929 Stalin dados kepala nagara. Panjenenganipun kejem sanget kaliyan saingan utawi sinten kémawon ingkang nglawan piyambakipun. Sedaya tiyang wau dipunukum pati minangka mengsah nagari Sovyèt utawi dipunlebetaken dhateng kamp-kamp pakunjaran. Salebeting Perang Donya II (1939-1945) Rusia perang kaliyan Inggris sarta Amérika Sarékat nglawan Jerman. Nanging sasampunipun perang Stalin " masang Tirai Wesi" antawisipun sekuthu Kilèn lan Rusia lan sebagéyan ageng nagari ing Éropah Wétan dipundadosaken nagari Komunis. Stalin kuwaos dumugi akir gesangipun ing yuswa 73 taun. Ing wekdal pamaréntahan Stalin, panjenenganipun boten namung ngawasi sadaya nagari Rusia, nanging ugi nagari-nagari ing sanjawining Rusia

Daftar pustaka[besut | besut sumber]

  • Elizabeth Mauchline Roberts . 1968. Man of Steel. Penerbit: Methuen

Pranala njawi[besut | besut sumber]



Flag of the Soviet Union.svg
Pamimpin Uni Sovyèt lan Fèdherasi Rusia
Flag of Russia.svg

Uni Sovyèt: Lenin - Trotski - Josef Stalin - Nikita Khrushchev - Leonid Brezhnev - Yuri Andropov - Konstantin Chernenko - Gorbachev
Fèdherasi Rusia: Yeltsin - Putin - Medvedev


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Josef_Stalin&oldid=1089744"