Josef Stalin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Generalissimo 
Joseph Stalin
Иосиф Виссарионович Сталин
Iosif Vissarionovich Stalin
იოსებ ბესარიონის ძე ჯუღაშვილი
Ioseb Besarionis dze Jughashvili

Josef Stalin, Sekretaris Jendral Partai Komunis Uni Soviet Ka-1

In office
3 April 1922 – 5 Maret 1953
Didhisiki déning Posisi dibuat
Diganti déning Georgy Malenkov

In office
6 Mei 1941 – 5 Maret 1953
Didhisiki déning Vyacheslav Molotov
Diganti déning Georgy Malenkov

In office
19 Juli 1941 – 25 Februari 1946
Perdhana Mentri Pribadi
Didhisiki déning Semyon Timoshenko
Diganti déning Kahanan dialihake ing Komisaris Rakyat Urusan Angkatan Sanjata Uni Soviet

In office
25 Februari 1946 – 3 Maret 1947
Perdhana Mentri Diri sendiri
Didhisiki déning Posisi dibuat
Diganti déning Nikolai Bulganin (Minangka Mentri Angkatan Sanjata Uni Soviet)

In office
8 November 1917 – 7 Juli 1923
Perdhana Mentri Vladimir Lenin
Didhisiki déning Posisi digawe
Diganti déning Posisi dibusak

Lair 18 Desember 1878
Gori, Tiflis, Kekaisaran Rusia
Tilar donya 5 Maret 1953 (umur 74)
Kuntsevo dekat Moskwa, RSFS Rusia, Uni Soviet
Jeneng lair Iosef Besarionis dze Jughashvili
Kabangsan Uni Soviet
Partai pulitik Partai Komunis Uni Soviet
Agama Ora ana (atheis)
Tapak asma

Iosif (Josef) Vissarionovich Stalin (Basa Rusia: Иосиф Виссарионович Сталин, Iósif Vissariónovich Stálin), nami asli Ioseb Jughashvili (Basa Georgia: იოსებ ჯუღაშვილი, basa Rusia: Иосиф Джугашвили, Iósif Dzhugashvíli;) (21 Desember 1879 (tarikh Kalèndher Gregorian) – 5 Maret 1953) punika pamimpin Uni Sovyèt lan satunggiling diktator ingkang kejem sanget, dipuntepangi ugi kanthi sebutan Manungsa Waja. Panjenenganipun dipunkinten sampun mréntahaken mejahi tiyang watara 30 yuta jiwa pedunung Rusia lan nagari-nagari sakiwatengenipun. Panjenenganipun ugi dipuntepangi minangka tiyang ingkang sengit agama. Sadèrèngipun piyambakipun mlebet seminari ing Tbilisi, nanging lajeng dados boten pitados malih dhumateng Hyang sasampunipun maos buku Asal-usul Spesies karyanipun Charles Darwin.

Panjenenganipun tampil minangka pamimpin partai komunis ing nagari Uni Républik Sovyèt Sosialis. Saingan utami Stalin inggih punika Leon Trotsky, Leon kasil dipuntundhung medal saking Rusia tumuli dipunpejahi. Merak taun 1929 Stalin dados kepala negara. Panjenenganipun kejem sanget kaliyan saingan utawi sinten kémawon ingkang nglawan piyambakipun. Sedaya tiyang wau dipunukum pati minangka mengsah nagari Sovyèt utawi dipunlebetaken dhateng kamp-kamp pakunjaran. Salebeting Perang Donya II (1939-1945) Rusia perang kaliyan Inggris sarta Amérika Sarékat nglawan Jerman. Nanging sasampunipun perang Stalin " masang Tirai Wesi" antawisipun sekutu Kilèn lan Rusia lan sebagéyan ageng nagari ing Eropah Wétan dipundadosaken nagari Komunis. Stalin kuwaos dumugi akir gesangipun ing yuswa 73 taun. Ing wekdal pamaréntahan Stalin, panjenenganipun mboten namung ngawasi sedaya nagari Rusia, nanging ugi nagari-nagari ing sanjawining Rusia

Daftar pustaka[sunting | Sunting sumber]

  • Elizabeth Mauchline Roberts . 1968. Man of Steel. Penerbit: Methuen

Pranala njawi[sunting | Sunting sumber]



Flag of the Soviet Union.svg
Pamimpin Uni Sovyèt lan Fèdherasi Rusia
Flag of Russia.svg

Uni Sovyèt: Lenin - Trotski - Josef Stalin - Nikita Khrushchev - Leonid Brezhnev - Yuri Andropov - Konstantin Chernenko - Gorbachev
Fèdherasi Rusia: Yeltsin - Putin - Medvedev


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Josef_Stalin&oldid=928038"