Holocaust

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Holocaust (saka basa Yunani: holokauston sing tegesé "pisungsung pangurbanan sing diobong "), uga kaloka minangka (Ha)-Shoah (Ibrani: השואה), Churben (Yiddish: חורבן) iku genosida sistematis sing dilakoni Jerman Nazi marang warna-warna golongan ètnis, kaagamaan, bangsa, ing jaman Perang Donya II.

Bangsa Yahudi ing Éropah minangka kurban-kurban utama sajeroning Holocaust, sing ingaran kaum Nazi minangka "solusi pungkasan masalah Yahudi". Cacahing kurban Yahudi lumrahé ingaran watara enem yuta jiwa. Genosida sing diciptakaké déning Adolf Hitler iki ditindakaké kanthi cara panémbakan, panyiksan, lan nganggo gas racun, ing sajeroning kampung Yahudi lan Kamp konsèntrasi.

Saliyané kaum Yahudi, golongan-golongan liyané sing dianggep kaum Nazi "ora disenengi " antarané bangsa Polen, Ruslan, suku Slavia liyané, panganut agama Katulik Roma, wong cacat, wong cacat méntal, homosèksual, Saksi-Saksi Yehuwa (Jehovah's Witnesses), wong kuminis, suku Gipsi (Wong Rom lan Sinti) lan lawan-lawan pulitik. Wong-wong mau uga ditangkep lan dipatèni. Yèn digunggung kalebu wong-wong iki mau cacahing kurban Holocaust bisa nganti 9-11 yuta jiwa.

Rujukan[besut | besut sumber]


Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]