Siklon tropis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Jroning meteorologi, siklon tropis (utawa hurikan, angin puyuh, badai tropis, taifun, utawa angin ribut gumantung ing laladan lan kekuwatané) ya iku salah siji jinis sistem tekanan udhara asor sing kawangun sacara umum ing laladan tropis. Sauntara angin sajinisé bisa asifat dhèstruktif dhuwur, siklon tropis iku bagéyan wigati saka sistem sirkulasi atmosfer, sing mindhahaké panas saka laladan khatulistiwa nuju garis lintang sing luwih dhuwur.

Laladan tuwuhing siklon tropis paling subur ing donya ya iku Samodra Hindia lan perairan kulon Australia. Kayadéné diwedharaké Biro Meteorologi Australia, tuwuhing siklon ing kawasan mau tekan rerata kaping 10 per taun. Siklon tropis saliyané ngrusak laladan sing diliwati, uga nyebabaké banjir. Australia wis ngembangaké pepènget awal kanggo ngurangi tingkat risiko ancaman siklon tropis wiwit éra 1960-an.

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Siklon tropis ing KamusWiki.

Panjlasan[sunting | besut sumber]

Wacan terusan[sunting | besut sumber]

Pawarta bencana[sunting | besut sumber]

Informasi badai tropis lan pèngetan awal[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Siklon_tropis&oldid=1016066"