Kana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kana
Jinis
Basa Basa Jepang, Basa-basa Ryukyu, Basa Ainu, Basa Palau[1]
Kala
wiwit tahun 800 nganti saiki
Aksara babon
Aksara Balung Ramalan
ISO 15924 Hrkt, 412
Jeneng Unicode
Katakana or Hiragana
Larik Unicode
U+30A0–U+30FF


Kana (仮名?) ya iku tulisan silabik Jepang, pérangan saka sistem panulisan kang misuwur ing Jepang (kanji (漢字)) kang béda marang panulisan logografis Cina. Ana telung cara panulisan kana: tulisan modhèren hiragana (ひらがな);[2] katakana (カタカナ); lan cara nggunakaké silabus kanji kuna iki sinebut man'yōgana (万葉仮名) sing dadi baboné, lan mujudaké leluri kalorone. Hentaigana (変体仮名, "varian kana") menika warna historis hiragana standar modhèren. Ing basa Jepang modhèren, hiragana lan katakana nduwèni jinis karakter kang makili swara kang padha.

Katakana biyasa dinggo nulis Ainu. Kana Taiwan biyasa dinggo nulis furigana ing Basa Hokkien Taiwan nalikané jaman Pendudukan Jepang ing Taiwan.

Amargi sithiké jumlah fonem ing basa Jepang, sarta struktur wanda kang rélatif kaku, sistem kana dadi karakter sing paling akurat kanggo nggambaraké pangucapan basa Jepang.

Hiragana lan katakana[besut | besut sumber]

Perkembangan Kana
Kana Jepang: hiragana (kiwa) lan katakana (tengen)
(Gambar ing tabel)
k s t n h m y r w
a
i
u
e
o
 
 

(n)
Sandhangan Dakuten, hiragana (kiwa) and katakana (tengen)
g z d b p ng
a か゚ カ゚
i き゚ キ゚
u く゚ ク゚
e け゚ ケ゚
o こ゚ コ゚
Diagram Yōon, hiragana
k s t n h m r
ya きゃ しゃ ちゃ にゃ ひゃ みゃ りゃ
yu きゅ しゅ ちゅ にゅ ひゅ みゅ りゅ
yo きょ しょ ちょ にょ ひょ みょ りょ
Diagram Yōon, hiragana
g j b p ng
ya ぎゃ じゃ びゃ ぴゃ き゚ゃ
yu ぎゅ じゅ びゅ ぴゅ き゚ゅ
yo ぎょ じょ びょ ぴょ き゚ょ

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Thomas E. McAuley, Language change in East Asia, 2001:90
  2. Hatasa, Yukiko Abe; Kazumi Hatasa; Seiichi Makino (2010). Nakama 1: Introductory Japanese: Communication, Culture, Context 2nd ed. Heinle. k. 2. ISBN 0495798185. 

Pranala jaba[besut | besut sumber]