Kanji

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kanji
Japanese word "Kanji" (Mincho typeface).png
Tembung "kanji" ditulis sajeroning aksara kanji
Jinis
Basa Jepang Kuna, Jepang
Aksara babon
Aksara sadulur
Hanja,
Zhuyin,
Hanzi prasaja,
Chu Nom,
Aksara Khitan,
Aksara Jurchen

KanjiNgenani wuni iki rungokna  (漢字?), kanthi harfiah tegesé "aksara saka Han", iku aksara Tionghoa sing dipigunakaké sajeroning basa Jepang. Kanji minangka salah siji saka papat sèt aksara sing dipigunakaké sajeroning tulisan modhèren Jepang saliyané kana (tembungkana, hiragana) lan romaji. Kanji biyèné uga disebut mana (真名?) utawa shinji (真字?) kanggo mbédakaké saka kana. Aksara kanji dianggo nglambangaké konsèp utawa idhé (tembung aran, akar tembung kriya, akar tembung sipat, lan tembung katrangan). Sauntara iku, hiragana (jaman biyèn tembungkana) lumrahé dianggo minangka okurigana kanggo nulisaké inflèksi tembung kriya lan tembung-tembung sing akar tembungé ditulis nganggo kanji, utawa tembung-tembung asli basa Jepang. Saliyané iku, hiragana dianggo nulis tembung-tembung sing angèl ditulis lan diéling-éling yèn ditulis nganggo aksara kanji. Kajaba tembung pungut, aksara kanji dianggo nulis amèh kabèh tembung sing asal saka basa Tionghoa lan basa Jepang.

Rujukan[besut | besut sumber]

Wacan[besut | besut sumber]

  • DeFrancis, John (1990). The Chinese Language: Fact and Fantasy. Honolulu: University of Hawaii Press. ISBN 0-8248-1068-6.
  • Hadamitzky, W., and Spahn, M., (1981) Kanji and Kana, Boston: Tuttle.
  • Hannas, William. C. (1997). Asia's Orthographic Dilemma. Honolulu: University of Hawaii Press. ISBN 0-8248-1892-X (paperback); ISBN 0-8248-1842-3 (hardcover).
  • www.japan-guide.com
  • Kaiser, Stephen (1991). Introduction to the Japanese Writing System. In Kodansha's Compact Kanji Guide. Tokyo: Kondansha International. ISBN 4-7700-1553-4.
  • Morohashi Tetsuji, 大漢和辞典/Daikanwajiten (Comprehensive Chinese-Japanese Dictionary) 1984-1986. Tokyo: Taishukan (generally regarded as the most authoritative kanji dictionary)
  • Mitamura, Joyce Yumi and Mitamura, Yasuko Kosaka (1997). Let's Learn Kanji. Tokyo: Kondansha International. ISBN 4-7700-2068-6.
  • Unger, J. Marshall (1996). Literacy and Script Reform in Occupation Japan: Reading Between the Lines. ISBN 0-19-510166-9

Pranala njaba[besut | besut sumber]