Aksara Pallawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Aksara Pallawa utawa kadhangkala ditulis minangka Pallava iku aksara kang asalé saka India pérangan kidul. Aksara iki wigati tumrap sajarah di Indonésia amarga minangka aksara babon kang nurunaké aksara-aksara Nusantara.

Ing tlatah Nusantara bukti paling wiwitan ya iku Prasasti Mulawarman ing Kutai, Kalimantan Wétan kang asal saka abad angka 5 Masèhi. Bukti tulisan paling wiwitan kang ana ing Jawa Kulon lan sisan pulo Jawa, ya iku Prasasti Tarumanagara kang asal saka tengahan abad angka 5, uga tinulis nganggo aksara Pallawa.

Jeneng aksara iki asal saka Dinasti Pallava kang naté kuwasa ing kidul India antara abad angka 4 nganti abad angka 9 Masèhi. Dinasti Pallava ya iku dinasti kang nganut aliran Jainisme.

Aksara Pallawa Nusantara sajeroning Gambar[besut | besut sumber]

  • Aksara Bugis Lontara

justify

  • Aksara Jawa

Aj-ngtmbr.png

  • Aksara Bali

Bali-simbar.png

  • Aksara Sunda Kaganga

justify

  • Aksara Rejang

justify

  • Aksara Rencong

justify

  • Aksara Batak
  • Aksara Pegon
  • Aksara Merapi Merbabu

Uga delengen[besut | besut sumber]

Owah-owahan Aksara Pallawa menyang Aksara-Aksara Nusantara[besut | besut sumber]

Owah-owahan Aksara Pallawa

Komputerisasi Aksara Pallawa Nusantara[besut | besut sumber]

Aksara Pallawa Nusantara sajeroning Unicode[besut | besut sumber]

  • Aksara Jawa |versi 11.0|A980-A9DF[1]
  • Aksara Bali |versi 11.0|1B00-1B7F[2]
  • Aksara Bugis |versi 11.0|1A00-1A1F[3]
  • Aksara Batak |versi 11.0|1BC0-1BFF[4]
  • Aksara Rejang |versi 11.0|A930-A95F[5]
  • Aksara Sundha |versi 11.0|1B80-1BBF[6]

Pranala njaba[besut | besut sumber]