Aksara Pallawa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Aksara Pallawa utawa kadhangkala ditulis minangka Pallava iku aksara sing asalé saka India bagéyan kidul. Aksara iki wigati tumrap sajarah di Indonésia amarga minangka aksara babon sing nurunaké aksara-aksara Nusantara.

Ing tlatah Nusantara bukti paling wiwitan ya iku Prasasti Mulawarman ing Kutai, Kalimantan Wétan sing asal saka abad ka-5 Masèhi. Bukti tulisan paling wiwitan sing ana ing Jawa Kulon lan sekaligus pulo Jawa, ya iku Prasasti Tarumanagara sing asal saka tengahan abad ka-5, uga tinulis nganggo aksara Pallawa.

Jeneng aksara iki asal saka Dinasti Pallava sing naté kuwasa ing kidul India antara abad ka-4 nganti abad ka-9 Masèhi. Dinasti Pallava ya iku dinasti sing nganut aliran Jainisme.

Aksara Pallawa Nusantara jroning Gambar[sunting | besut sumber]

  • Aksara Bugis Lontara

justify

  • Aksara Jawa

Aj-ngtmbr.png

  • Aksara Bali

Bali-simbar.png

  • Aksara Sunda Kaganga

justify

  • Aksara Rejang

justify

  • Aksara Rencong

justify

  • Aksara Batak
  • Aksara Pegon
  • Aksara Merapi Merbabu

Deleng uga[sunting | besut sumber]

Owah-owahan Aksara Pallawa menyang Aksara-Aksara Nusantara[sunting | besut sumber]

Owah-owahan Aksara Pallawa

Komputerisasi Aksara Pallawa Nusantara[sunting | besut sumber]

Aksara Pallawa Nusantara jroning Unicode[sunting | besut sumber]

  • Aksara Bugis |versi 4.1|1A00-1A1F[1]
  • Aksara Bali |versi 5.0|1B00-1B7F[2]
  • Aksara Rejang |versi 5.1|A930-A95F[3]
  • Aksara Sundha |versi 5.1|1B80-1BBF[4]
  • Aksara Jawa |versi 5.2|A980-A9DF[5]
  • Aksara Batak| in progress...|1BC0-1BFF[6]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aksara_Pallawa&oldid=1029809"