Aksara Kannada

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kannada
Kavi file2.jpg
Jinis
BasaKannada
Sansekerta
Konkani
Tulu
Kodava
Badaga
Beary
Sanketi
Kala
Abad angka 5 - saiki[1]
Aksara babon
Aksara sadulur
Telugu
Sinhala
Mon
Arah nulisKiwa manengen
ISO 15924Knda, 345
Jeneng Unicode
Kannada
Larik Unicode
U+0C80–U+0CFF

Aksara Kannada (IAST: Kannaḍa lipi) ya iku aksara abugida saka kulawarga Brahmi.[2] Aksara iki adaté kanggo nulisaké basa Kannada, salah siji basa Dravida ing India Kidul, mligi ing praja Karnataka. Aksara Kannada uga sumrambah ing wewengkon Karnataka kanggo nulisaké basa Sansekerta. Sawenèh basa minoritas, kaya ta basa Tulu, basa Konkani, basa Kodava, basa Sanketi, lan basa Beary, uga ditulis nganggo aksara kang dhedhasar aksara Kannada.[3] Aksara Kannada lan Telugu akèh memperé, mula asring diarani rong gagrag saka siji aksara. Kayadéné iku, Goykanadi, gagrag Kannada Kuna, ing kala kapungkur tau kanggo nulisaké basa Konkani ing praja Goa.[4]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Kannada, Stone inscriptions". Dijupuk 2014-07-03. 
  2. Campbell, George L. (1997-11-06).
  3. Cardona, George; Jain, Dhanesh (2007).
  4. National Archives of India (1985).

Pranala njaba[besut | besut sumber]