Aksara Sinhala

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sinhala
Jinis
Basa Sinhala
Kala
700-an M – saiki
Aksara babon
Proto-Sinai
Aksara turunan
Dhives Akuru
Aksara sadulur
Telugu
Malayalam
Tamil
Tigalari
Arah nulis Kiwa manengen
ISO 15924 Sinh, 348
Jeneng Unicode
Sinhala
Larik Unicode

Aksara Sinhala (cara Sinhala:සිංහල අක්ෂර මාලාව, Sinhala Akṣara Malava) ya iku aksara abugida sing dianggo déning wong Sinhala ing Sri Lanka lan manéka papan kanggo nulisaké basa Sinhala lan basa-basa liturgi kaya ta basa Pali lan basa Sansekerta.[1] Minangka anggota kulawarga aksara Brahmi, aksara Sinhala bisa diturut asalé punjul 2.500 taun kapungkur.[1]

Aksara Sinhala asring diarani rong aksara, utawa aksara sajeroning aksara, amarga duwé rong golongan hurup. Golongan punjer diarani śuddha siṃhala (Sinhala wantah, ශුද්ධ සිංහලimg) utawa eḷu hōḍiya (aksara Eḷu, එළු හෝඩිය img), kanggo nulisaké fonem-fonem asli basa Sinhala. Golongan imbuhan diarani miśra siṃhala (Sinhala camboran, මිශ්‍ර සිංහලimg), kanggo nulisaké tembung-tembung basa Pali lan Sansekerta.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Daniels (1996), p. 408.
  2. ^ Gair and Paolillo 1997: 15f.

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Daniels, Peter T. (1996). "Sinhala alphabet". The World's Writing Systems. Oxford, UK: Oxford University Press. ISBN 0-19-507993-0. 
  • Fairbanks, G. W.; J. W. Gair; M. W. S. D. Silva (1968). Colloquial Sinhalese (Sinhala). Ithaca, NY: South Asia Programm, Cornell University. 
  • Gair, J. W.; John C. Paolillo (1997). Sinhala. München, Newcastle: South Asia Programm, Cornell University. 
  • Geiger, Wilhelm (1995). A Grammar of the Sinhalese Language. New Delhi: AES Reprint. 
  • Jayawardena-Moser, Premalatha (2004). Grundwortschatz Singhalesisch - Deutsch (ed. 3). Wiesbaden: Harassowitz. 
  • Karunatillake, W. S. (1992). An Introduction to Spoken Sinhala (ed. [several new editions]). Colombo. 
  • Matzel, Klaus (1983). Einführung in die singhalesische Sprache. Wiesbaden: Harrassowitz. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]