Basa Kannada

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Basa Kannada arupa bagéan saka klompok basa Dravida, sing dituturaké déning sebagéan gedhé masarakat negara bagéan Karnataka, India Kidul. Basa iki uga dipigunakaké déning sebagéan warga Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Kerala tekan Maharastra. Basa iki ngalami akèh owah-owahan kaping papat jroning sajarahé, yaiku :

  • Purva Halegannada (saka mangsa awal tekan abad ka-10).
  • Halegannada (saka abad ka-10 tekan abad ka-12).
  • Nadugannada (saka abad ka-12 tekan abad ka-15).
  • Hosagannada (saka abad ka-15 tekan saiki).

Éwadéné huruf Kannada mirip banget karo huruf Telugu. Ngrembaka saka huruf Brahmi cabang kidul pasca pamaréntahan Asoka. Malah sadurungé abad ka-7, huruf Kannada-Telugu wis dipigunakaké jroning prasasti Kadamba Banavasi lan Chalukya Badami ing kulon. Huruf Kannada ngalami owah-owahan ing mangsa pamaréntahan Sathavahana, Kadamba, Ganga, Rastrakuta, lan Hoysala. Huruf Kannada lan Telugu modhèrn wiwit muncul nalika abad ka-13. Huruf Kannada uga dipigunakaké kanggo nulisaké basa Konkani, Tulu lan Kodava.

Conto[sunting | sunting sumber]

  • Namaskara! = Halo!
  • Neevu Hegiddeeri/Hegidhdheya? = Apa kabar?
  • Naanuchennagidene = Apik-apik
  • Dhanyavaadhagalu = Matur nuwun
  • Ninna/ Nimma Hesarenu? = Sapa jenengmu?
  • Nanna Hesaru….. = Jenengku……
  • Shubha Haaraikeya Maathu = Sampai jumpaBahasa Kannada
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Kannada&oldid=834092"