Tamil Nadu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Tamil Nadu
தமிழ்நாடு
State of India
Swamithope Pathi Temple
Swamithope Pathi Temple
Official seal of Tamil Nadu
Lambang
A map showing us where the location of Tamil Nadu is in the Republic of India
A map showing us where the location of Tamil Nadu is in the Republic of India
Map of Tamilia
Map of Tamilia
Country India
RegionSouth India
Pamaréntahan
 • LegislatureUnicameral (295* seats)
Laladan
 • Gunggung129.966 km2 (50,180 sq mi)
Cacah warga (2011)
 • Gunggung72,138,999
Zona wektuIST (UTC+05:30)
Official languagesTamil · English
^* 294 elected, 1 nominated

Tamil Nadu ( Tamil: [ˈTamiɻ ˈnaːɽɯ] ( </img> ) iku sawijining negara bagéyan ing India kidul. Ibukutha lan kutha paling gedhe yaiku Chennai . Tamil Nadu dununge ing sisih kidul sisih kidul bawana India lan wewatesan karo wilayah serikat Puducherry lan negara-negara India Selatan ing Kerala, Karnataka, lan Andhra Pradesh . Iki diwatesi dening Ghats Timur ing sisih lor, dening Pagunungan Nilgiri, Bukit Meghamalai, lan Kerala ing sisih kulon, kanthi Teluk Bengal ing sisih wétan, dening Teluk Mannar lan Selat Palk ing sisih kidul-wétan, lan Samodra India ing sisih kidul. Negara kasebut nuduhake wates laut karo negara Sri Lanka .

Wilayah kasebut dipimpin dening sawetara kerajaan, kalebu telung kerajaan gedhe - kerajaan Chera, Chola lan Pandyan, sing mbentuk masakan, budaya, lan arsitektur wilayah kasebut . Sawise Kerajaan Inggris Mysore runtuh, pamrentahan Kolonial Inggris sajrone jaman modern nyebabake munculna Chennai, banjur dikenal minangka Madras, minangka kutha metropolitan. Tamil Nadu modern-modern dibentuk ing taun 1956 sawise reorganisasi negara-negara ing garis linguistik. Negara kasebut minangka papan bangunan bersejarah, situs ziarah multi-agama, stasiun bukit lan telung situs Warisan Dunia.


Tamil Nadu minangka negara India nomer sepuluh paling amba miturut wilayah lan nomer nomer enem nomer paling akeh . Ekonomi Tamil Nadu minangka ekonomi negara paling gedhe nomer loro ing India kanthi 18.45 bilyar (US$270 milyar) ing produk domestik bruto kanthi PDB per kapita 218.000 (US$3,200) . Urutan nomer 11 ing antarane kabeh negara India ing indeks pangembangan manungsa . Tamil Nadu minangka negara urbanisasi ing India, lan salah sawijining negara paling industri; sektor manufaktur nyumbang luwih saka sepertiga saka PDB negara. [1] Basa resmi yaiku basa Tamil, sing minangka salah sawijining basa klasik sing paling dawa ing donya.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng TN_info