Aksara Grantha

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Grantha
Tanjavur Tamil Inscription2.jpg
Prasasti Grantha ing Candhi Bṛhadīśvara, India
Jinis
Basa Sansekerta
Kala
abad ka-6 M - saiki
Aksara babon
Brahmi
  • Brahmi Kidul
    • Pallawa
      • Grantha
Aksara turunan
Tigalari
Malayalam
Sinhala
Aksara sadulur
Vatteluttu
Arah nulis Kiwa manengen
ISO 15924 Gran, 343
Jeneng Unicode
Grantha
Larik Unicode
U+11300–U+1137F

Aksara Grantha (cara Tamil: Kiranta eḻuttu, cara Malayalam: Grantha lipi) ya iku aksara saka kulawarga aksara Brahmi sing sumrambah ing India Kidul kawit abad ka-6 nganti abad ka-20. Aksara iki tinurun saka aksara Brahmi sing ngrembaka ing wewengkon Tamil Nadu. Sing nganggo aksara iki adaté wong Tamil ing wewengkon Tamil Nadul lan Kerala saprelu nulisaké basa Sansekerta lan basa kuna Manipravalam. Aksara iki isih dianggo ing pamulangan-pamulangan Wéda tradhisional (cara Sansekerta: veda pāṭhaśālā).[1] Aksara Malayalam iku turunan langsung aksara Grantha, samana uga aksara Tigalari lan aksara Sinhala.

Mundhak moncèré aksara Dewanagari kanggo nulisaké basa Sansekerta lan dhesekan politis gagasané Tanittamil Iyakkam[2] kanggo nggantèni aksara iki mawa aksara Tamil njalari ora kanggoné manèh aksara iki ing wewengkon Tamil Nadu kawit abad ka-20. Masiya aksara iki isih urip, panganggoné mung winates ing pustaka-pustaka agama Hindu ing Tamil Nadu.

Rujukan[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aksara_Grantha&oldid=1108507"