Aksara Tigalari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tigalari
Tigalari-sanskrit-manuscript.jpg
Babon Sansekerta
Jinis
Basa Sansekerta
Kala
taun 1200an - saiki[1]
Aksara babon
Aksara Brahmi
Aksara sadulur
Malayalam
Dhives Akuru
Sinhala
Larik Unicode
Durung sumadhiya.
Proposal Pambuka wis dikumpulaké
(U+11380U+113DF )

Aksara Tigalari (cara Sansekerta: तिगळारि लिपि, cara Kannada: ತಿಗಳಾರಿ ಲಿಪಿ ,Tigaḷāri lipi) ya iku aksara saka kulawarga Brahmi bang kidul sing dianggo ing tlatah Kanara lan Malenadu ing Karnataka. Sadurungé, aksara iki uga dianggo ing wewengkon Kasaragod ing Kerala. Aksara iki tumurun saka aksara Grantha lan akèh mèmperé sarta caket gayutané karo aksara Malayalam, sing sababon. Sing nganggo aksara iki akèh-akèhé para Brahmin panyatur basa Tulu, kaya ta Brahmin Shivalli, lan Brahmin Havyaka saha Brahmin Kota, para panyatur basa Kannada, kanggo nulisaké mantra-mantra Wéda lan tulisan-tulisan agama abasa Sansekerta. Akèh-akèhé aksara iki kanggo nulisaké basa Sansekerta, sanajan karya-karya abasa Kannada lan abasa Tulu uga ana. Aksara iki saiki ora dianggo manèh kanggo nulisaké basa Kannada lan basa Tulu awit kakaroné adaté ditulisaké nganggo aksara Kannada.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  • Visalakshy, P. The Grantha Script. Dravidian Linguistics Association, 2003. books.google.co.in/books?id=mmUOAAAAYAAJ