Aksara Malayalam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Malayalam
Malayalam Script Sample.svg
Jinis
Basa Malayalam
Sansekerta
Kala
830-an M – saiki[1][2]
Aksara babon
Brahmi
Aksara sadulur
Tamil
Sinhala
Tigalari
Arah nulis Kiwa manengen
ISO 15924 Mlym, 347
Jeneng Unicode
Malayalam
Larik Unicode
U+0D00–U+0D7F

Aksara Malayalam (Malayāḷalipi; AFI: [mələjaːɭə lɪpɪ]), uga diarani aksara Kairali[butuh rujukan] ya iku aksara saka kulawarga aksara Brahmi sing adaté kanggo nulisaké basa Malayalam, basa resmi ing Kerala, India, basa sing dicaturaké déning wong 35 yuta sadonya.[3] Aksara Malayalam uga wiyahé kanggo nulisaké basa Sansekerta ing Kerala. Kayadéné aksara-aksara India liyané, aksara iki sipaté alfasilabari utawa abugida, ya iku aksara sing dhasaré semu “alfabètis" lan semu wanda. Aksara Malayalam modhèren dumadi saka 15 hurup swara, 41 hurup wyanjana, lan sawatara lambang liya. Aksara Malayalam iku sajatiné aksara Vatteluttu sing diimbuhi lambang-lambang saka aksara Grantha kanggo nulisaké tembung-tembung serapan saka basa Indo-Arya.[4] Aksara iki uga kanggo nulisaké sawenèh basa minoritas kaya ta basa Paniya, Betta Kurumba, lan Ravula.[5] Basa Malayalam dhéwé ing kala kapungkur ditulis nganggo manéka aksara.

Rujukan[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Ager, Simon (1998). "Malayalam alphabet, pronunciation and language". Omniglot. Dijupuk 2009-09-08. 
  2. ^ "Vazhapally Temple". Vazhappally Sree Mahadeva Temple. Dijupuk 2009-10-31. 
  3. ^ Lewis, M. Paul, ed. (2009). "Malayalam". Ethnologue: Languages of the World (ed. 16th). SIL International. Dijupuk 2009-10-31. 
  4. ^ Krishnamurti, Bhadriraju (2003). The Dravidian Languages. Cambridge University Press. k. 85. 
  5. ^ Ethnologue (16th ed.)

Bibliografi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]