Préfèktur Kagoshima

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Prefektur Kagoshima)
Peta Prefektur Kagoshima
Prefektur Kagoshima
Prefektur Kagoshima
Basa Jepang: 鹿児島県
Kagoshima-ken
Lokasi Kagoshima ing peta Jepang (bageyan kang disorot)
Ibu kota
Wilayah
Pulo Kyushu
Gubernur Yuichiro Ito
Luas (peringkat) km² ()
 - % perairan 0,2%
Penduduk  (2000)
 - Populasi 1.786.214 (24)
 - Kepadatan 196 /km²
Distrik 11
Munisipalitas 49
ISO 3166-2 JP-46
Situs web http://www.pref.kagoshima.jp/
home/english/
Simbol prefektur
 - Bunga Rhododendron kiusianum
 - Pohon Camphor laurel var. Cinnamomum camphora
 - Burung Garrulus lidthi
 - Ikan -
Lambang Prefektur Kagoshima
Lambang Prefektur Kagoshima
CithakanPembicaraanPortal Jepang

Préfèktur Kagoshima (鹿児島県 Kagoshima-ken?) inggih punika satunggaling prefektur Jepang ingkang mapan wonten ing Pulo Kyushu, Jepang [1][2]. Wewengkon prefektur punika madep kalihan Laut Cina Timur ndawa saking kulon mangétan. Kutha krajannipun punika Kagoshima. Ing prefektur punika wonten Yakushima ingkang sampun dipunakoni déning Situs Warisan Donya UNESCO, Pusat Antariksa Tanegashima, lan Gunung Kirishima.

Geografi[besut | besut sumber]

Prefektur Kagoshima winatesan kalihan Prefektur Kumamoto lan Prefektur Miyazaki. Prefektur Kagoshima mapan wonten ing dharatan Kyushu (laladan Satsuma lan Osumi) ugi pulo-pulo terpencil ingkang dipunwastani Kepulauan Satsunan (laladan Tanegashima lan Yakushima, ugi wewengkon Amami). Ing prakiraan cuaca, Kagoshima kapérang dados kalih inggih punika : wewengkon Satsuma, Ōsumi, Tanegashima, Yakushima, sarta wewengkon Amami. Prefektur Kagoshima sugih amrih sumber daya alam (SDA). Kathahipun lemah ing dharatan Kagoshima punika asalipun saling bledhug lan wedhi vulkanik ingkang gampil nyerep toya. Prefektur punika kagungan sekedhik dhataran andhap awit saking punika kutha-kutha Prefektur Kagoshima ingkang wonten ing dharatan Kyusu dipunubengi déning gunung-gunung ingkang nyebar tebih antawisipun setunggal kalihan sanèsipun.

Saking kidul mengalèr, wewengkon prefektur punika dawanipun 600 km, kanthi dawa garis pasisir 2.772 km. Ing prefektur punika wonten laladan mawi salju kados kutha Isa, Kagoshima, ananging Kepuloan Amami mawi iklim subtropis. Nalika mangsa adhem, wewengkon prefektur ing dharatan Kyushu mawi iklim anget. Sewalikipun ing mangsa panas, wewengkon prefektur punika pikantuk kathah cahya srengéngé lan mawi curah jawah ingkang inggil. Sanajan kawéntar minangka laladan subtropis, Ujung Satsuma adep-adepan kalihan Laut Cina Timur. Nalika mangsa adhem, amargi arah angin muson ingkang mbeta awan salju, pusat kutha Kagoshima kadang kala mandhap salju. Tanggal 6 Januari 1986, salju ing kutha Kagoshima dumugi 23 cm kandelipun. Ing saben taun, salju ugi numpuk ing bagéyan dhataran Tanegashima ugi kadang kala mandhap salju lan kalebet laladan paling kidul ing Jepang ingkang wonten salju. Ing kutha Amami ingkang mapan langkung mangidul, kacathet naté wonten salju ing tanggal 12 Februari 1901. Nalika wulan Maret 2005, salju naté numpuk ing laladan pagunungan Amami Ōshima. Sanajan mekaten, wontenipun salju ing Amami Ōshima boten naté dipuncathet déning Badan Meteorologi Jepang.

Kepuloan Satsunan kapérang dados 605 pulau, Kepuloan Ōsumi (kalebet Tanegashima lan Yakushima), Kepuloan Tokara, lan Kepuloan Amami. Pulo paling lor punika Pulo Shishi, pulo paling kidul punika Pulo Yoron. Déné Pulo paling ageng inggih punika Amami Ōshima, slajeng pulo paling alit ingkang dinggeni déning manungsa punika Shinjima. Prefektur Kagoshima punika prefektur kanthi cacahing onsen paling kathah angka kalih ing Jepang bibar Prefektur Oita. Prefektur punika gadhah gunung berapi aktif kalihan 2.730 sumber toya panas.

Taman nasional[besut | besut sumber]

Sajarah[besut | besut sumber]

Etimologi[besut | besut sumber]

Saking zaman rumiyin, Sakurajima dipunsebat ugi Kagoshima. Tembung Kagoshima dipunserat mawi aksara kanji kagem rusa lan anak, amargi ing pulo (shima) punika dipunpanggihaken kathah anak rusa. Kejawi punika, ing Basa Jepang kagu ateges gunung berapi. Sakurajima punika gunung berapi, saéngga kawéntar minangka pulo gunung berapi. Ing Pulo Sakurajima rumiyinipun kalebet papanipun pelaut (kako) saéngga dipunsebat pulo pelaut (kakoshima).[3]

Zaman kuno[besut | besut sumber]

Zaman Kamakura dan Muromachi[besut | besut sumber]

Zaman Edo[besut | besut sumber]

Zaman modern[besut | besut sumber]

Kutha[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)
  2. ^ (id) Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)
  3. ^ Prefektur Kagoshima)

Referensi[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Préfèktur Kagoshima ing Wikimedia Commons.

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Préfèktur Kagoshima ing Wikivoyage

Cithakan:Jepang-geo-stub