Fukuoka, Fukuoka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Fukuoka, Fukuoka
Situs wèbwww.city.fukuoka.lg.jp/english/index.html
Pemandangan kutha Fukuoka

Fukuoka (福岡 市; Fukuoka-shi) minangka ibukutha Prefektur Fukuoka lan mapan ing pesisir lor pulo Kyushu ing Jepang, ngliwati Selat Korea saka kutha Busan ing Korea Kidul. Fukuoka yaiku kutha sing paling padhet ing Kyushu. Kutha iki ditetepaké minangka "kutha gedhé" ing 1 April 1972, lan dadi pusat ékonomi lan budaya Kyushu wiwit taun 1930-an. Kutha iki nduwé aréa 340.03   km² lan pedunung 1,380,790 wong (2004). Kapadhetan pedunung yaiku 4061 wong / km². Fukuoka kaperang dadi 7 (ku) kabupatèn. Fukuoka nduwé bandara internasional sing ana ing distrik Hakata, Bandara Fukuoka .

Sajarah[besut | besut sumber]

Abad kaping-20[besut | besut sumber]

  • 1903: Fukuoka Medical College, kampus sing ana hubungané karo Universitas Imperial Kyoto, diadegaké. Ing taun 1911, kuliah kasebut dijenengi Univérsitas Imperial Kyushu lan diadegaké minangka èntitas sing kapisah.
  • 1910: Layanan dalan ing Fukuoka diwiwiti. (Layanan iki nganti 1979)
  • 1929: Penerbangan wiwit ing jalur Fukuoka-Osaka-Tokyo.
  • 1945: Pengeboman kutha-kutha ing Jepang wiwit ing Honshu, kanthi Fukuoka uga dadi salah sawijining targèt.
  • 1947: Marathon Fukuoka Pisanan.
  • 1951: Bandara Fukuoka dibukak.
  • 1953: Zoo Fukuoka dibukak.
  • 1975: Kutha iki nyerep kutha Sawara.
  • 1981: Subway miwiti layanan.
  • 1988: Tim baseball Pro Osaka, Nankai Hawks, pindhah menyang Fukuoka lan ganti jeneng karo Fukuoka Daiei Hawks (diganti dadi Fukuoka SoftBank Hawks ing 2004).
  • 1989: Pamèran Asia-Pasifik ditindakaké.

Abad kaping 21[besut | besut sumber]

  • 2005: Talian sepur Fukuoka Nanakuma wiwit operasi.
  • 2014: Dipilih minangka Zona Strategis Nasional kanggo "wiwitan & nggawé proyèk global" déning pamréntah Jepang.

Géografi[besut | besut sumber]

Fukuoka diwatesi ing sisih telu déning gunung lan sisih lor menyang Laut Genkai. Fukuoka ana 1,100 km saka kutha ibukutha Tokyo.

Iklim[besut | besut sumber]

Fukuoka nduwé iklim subtropis udan (Köppen : Cfa) lan nduwéni musim panas lembab lan musim dingin sing ènthèng. Kutha iki uga udan rata-rata udakara 1,600 mm saben taun, kanthi jumlah udan sing luwih kuat wiwit wulan Juni nganti Sèptèmber. Bebarengan karo préfèktur liyané, Fukuoka City nduwé iklim moderat kanthi suhu taunan rata-rata 16,3   ° C, asor rata-rata 70% lan 1,811 sajroné awan.

Suhu musim dingin jarang mudhun ing ngisor 0   ° C lan arang salju, sanajan udan deres udan mèh saben dina yèn ora konsistèn kaya ing sisih Laut Honshu Jepang. Musim semi anget lan srengéngé, kanthi kembang sakura katon ing pungkasan Maret utawa awal April. Mangsa udan (tsuyu) kalangsung udakara enem minggu nganti wulan Juni lan Juli, kang asor dhuwur lan suhu ing antarané 25   °C lan 30  °C. Musim panas lembab lan panas, kanthi suhu rata-rata udakara 37   °C. Musim gugur iku ènthèng lan garing, sanajan musim topan kalangsung ing wulan Agustus lan Sèptèmber.

Kecamatan[besut | besut sumber]

Ing taun 2013, ana 7 kabupatèn ing Fukuoka:

  • Higashi-ku (東区)
  • Hakata-ku (博 多 区)
  • Chuo-ku (中央 区)
  • Minami-ku (南 区)
  • Nishi-ku (西区)
  • Johnan-ku (城南 区)
  • Sawara-ku (早 良 区)

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Kutha ijolan ekonomi[besut | besut sumber]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Link njaba[besut | besut sumber]