Auckland

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Auckland
Tāmaki-makau-rau (Māori)
Main urban area
New Auckland Infobox Pic Montage 3.jpg
Nickname(s): City of Sails,
Kota Ratu (sekarang jarang digunakan)
Nagara Niu Sélan Niu Sélan
Pulo Pulo Lor
Wewengkon Wewengkon Auckland
Pamérangan administratif Kutha Auckland
Kutha Manukau
Kutha Waitakere
Kutha North Shore
Distrik Papakura
Distrik Rodney (pérangan)
Distrik Franklin (pérangan)
Settled by Māori c. 1350
Settled by Europeans 1840
Electorates
Pepréntahan
 • Mayor(s)
Laladan
 • Urban 1.086 km2 (419 sq mi)
Highest elevation 196 m (643 ft)
Lowest elevation 0 m (0 ft)
Cacah warga (Juni 2010)
 • Urban 1.354.900
 • Urban density 1.247,6/km2 (3.231/sq mi)
 • Metro 1.462.000
 • Metro density 261,1/km2 (6,760/sq mi)
 • Demonym Aucklander
Zona wektu NZST (UTC+12)
 • Usum panas (DST) NZDT (UTC+13)
Kodhe laladan 09
Local iwi Ngāti Ākarana
Situs wèb http://www.aucklandnz.com/

Auckland inggih punika kitha Métropolitan ingkang ageng ing Sélandia Ènggal. Gunggung pendhudhukipun 1.354.900 jiwa. Auckland ingkang wonten basa Māori dipunsebat Tamaki Makau Rau, panggènanipun ing Pulo Lor, Sélandia Ènggal.

Sajarah[besut | besut sumber]

Padunung awal kitha punika inggih punika pelaut Maori, ingkang dhateng antawis taun 1350, salajengipun dipunsusul déning tiyang-tiyang saking kapuloan Polinesia. Tiyang-tiyang punika yasa désa-désa ing antawisipun redi geni ingkang gadhah siti ingkang subur. Pendhudhuk Māori ing tlatah kasebat dipunkinten jangkep antawis 20.000 tiyang sadèrèngipun dhatengipun tiyang Éropah. Paprangan antawisipun suku Maori njalari wewengkon punika gadhah gunggung ingkang rélatif sakedhik tiyang Māorinipun nalika tiyang Éropah dhateng lan madegaken pedaleman ing wewengkon punika.

Ing tanggal 27 Januari 1832, Joseph Brooks Weller, putra pambajengipun Weller bersaudara saking Otago lan Sydney sadé siti ingkang sapunika dados situs modhèren kitha Auckland saking "Cohi Rangatira" [2].

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ "GEOnet Names Server (GNS)". Dijupuk August 2006.  Paramèter |dateformat= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  2. ^ George Weller’s Claim to lands in the Hauraki Gulf-transcript of original in National Archives, ms-0439/03 (A-H) HC.

Pranala njawi[besut | besut sumber]