Auckland

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Auckland
Tāmaki-makau-rau (Māori)
—  Main urban area  —
Nickname(s): City of Sails,
Kota Ratu (sekarang jarang digunakan)
Coordinates ([1]): 36°51′S 174°47′E / 36.85°S 174.783°E / -36.85; 174.783
Negara Flag of New Zealand.svg Sélandia Anyar
Pulo Pulo Lor
Wilayah Wilayah Auckland
Pamérangan administratif Kutha Auckland
Kutha Manukau
Kutha Waitakere
Kutha North Shore
Distrik Papakura
Distrik Rodney (bagéyan)
Distrik Franklin (bagéyan)
Settled by Māori c. 1350
Settled by Europeans 1840
Electorates
Pamaréntahan
 • Mayor(s)
Wewengkon
 • Urban 1.086 km2 (419 sq mi)
Highest Èlevasi 196 m (643 ft)
Lowest elevation 0 m (0 ft)
Populasi (Juni 2010)
 • Urban 1.354.900
 • Urban density 1.247,6/km2 (3.231/sq mi)
 • Metro 1.462.000
 • Metro density 261,1/km2 (6,760/sq mi)
 • Demonym Aucklander
Zona wektu NZST (UTC+12)
 • Summer (DST) NZDT (UTC+13)
Postcode(s)
Kodhe tilpun 09
Local iwi Ngāti Ākarana
Website http://www.aucklandnz.com/

Auckland inggih punika kitha Métropolitan ingkang ageng ing Sélandia Ènggal. Gunggung pendhudhukipun 1.354.900 jiwa. Auckland ingkang wonten basa Māori dipunsebat Tamaki Makau Rau, panggènanipun ing Pulo Lor, Sélandia Ènggal.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Pedunung awal kitha punika inggih punika pelaut Maori, ingkang dhateng antawis taun 1350, saklajengipun dipunsusul déning tiyang-tiyang saking kapuloan Polinesia. Tiyang-tiyang punika mbangun désa-désa ing antawisipun redi geni ingkang nggadhahi siti ingkang subur. Pendhudhuk Māori ing dhaérah kasebat dipunkinten jangkep antawis 20.000 tiyang sakdèrèngipun dhatengipun tiyang Éropah. Paprangan antawisipun suku Maori nyebabaken wilayah punika nggadhahi gunggung ingkang rélatif sekedhik tiyang Māorinipun nalika tiyang Éropah dhateng lan madegaken pedaleman ing wilayah punika.

Ing tanggal 27 Januari 1832, Joseph Brooks Weller, putra pambajengipun Weller bersaudara saking Otago lan Sydney sadé siti ingkang sakpunika dados situs modhèrn kitha Auckland saking "Cohi Rangatira" [2].

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "GEOnet Names Server (GNS)". http://earth-info.nga.mil/gns/html/cntry_files.html. Retrieved August 2006.
  2. ^ George Weller’s Claim to lands in the Hauraki Gulf - transcript of original in National Archives, ms-0439/03 (A-H) HC.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Auckland&oldid=864033"