Auckland

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Auckland
Tāmaki-makau-rau (Māori)
Main urban area
New Auckland Infobox Pic Montage 3.jpg
Peparab: City of Sails,
Kota Ratu (sekarang jarang digunakan)
NagaraNiu Sélan Niu Sélan
PuloPulo Lor
WewengkonWewengkon Auckland
Pamérangan administratifKutha Auckland
Kutha Manukau
Kutha Waitakere
Kutha North Shore
Distrik Papakura
Distrik Rodney (pérangan)
Distrik Franklin (pérangan)
Settled by Māoric. 1350
Settled by Europeans1840
Electorates
Pamaréntahan
 • Mayor(s)
Laladan
 • Urban1.086 km2 (419 sq mi)
Highest elevation196 m (643 ft)
Lowest elevation0 m (0 ft)
Cacah warga (Juni 2010)
 • Urban1.354.900
 • Urban density1.247,6/km2 (3.231/sq mi)
 • Métro1.462.000
 • Pepadhet métro261,1/km2 (6,760/sq mi)
 • DemonymAucklander
Zona wektuNZST (UTC+12)
 • Usum panas (DST)NZDT (UTC+13)
Kodhe laladan09
Local iwiNgāti Ākarana
Situs wèbhttp://www.aucklandnz.com/

Auckland inggih punika kitha Métropolitan ingkang ageng ing Sélandia Ènggal. Gunggung pendhudhukipun 1.354.900 jiwa. Auckland ingkang wonten basa Māori dipunsebat Tamaki Makau Rau, panggènanipun ing Pulo Lor, Sélandia Ènggal.

Sajarah[besut | besut sumber]

Padunung awal kitha punika inggih punika pelaut Maori, ingkang dhateng antawis taun 1350, salajengipun dipunsusul déning tiyang-tiyang saking kapuloan Polinesia. Tiyang-tiyang punika yasa désa-désa ing antawisipun redi geni ingkang gadhah siti ingkang subur. Pendhudhuk Māori ing tlatah kasebat dipunkinten jangkep antawis 20.000 tiyang sadèrèngipun dhatengipun tiyang Éropah. Paprangan antawisipun suku Maori njalari wewengkon punika gadhah gunggung ingkang rélatif sakedhik tiyang Māorinipun nalika tiyang Éropah dhateng lan madegaken pedaleman ing wewengkon punika.

Ing tanggal 27 Januari 1832, Joseph Brooks Weller, putra pambajengipun Weller bersaudara saking Otago lan Sydney sadé siti ingkang sapunika dados situs modhèren kitha Auckland saking "Cohi Rangatira" [2].

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. "GEOnet Names Server (GNS)". Dijupuk August 2006.  Paramèter |dateformat= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  2. George Weller’s Claim to lands in the Hauraki Gulf-transcript of original in National Archives, ms-0439/03 (A-H) HC.

Pranala njawi[besut | besut sumber]