Niu Sélan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Sélandia Anyar)
Selandia Anyar
Aotearoa
Gendéra Lambang nagara
Motto: Ora ana. Sadurungé "Onward" (Basa Inggris: "Maju")
Antem: God Defend New Zealand
God Save The Queen1
Kutha krajan Wellington
Kutha paling gedhé Auckland
Basa resmi Basa Inggris, Basa Maori
Papréntahan Monarki konstitusional
Kamardikan
 •  Banyu (%) 2,1%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 4.149.670 (119)
 •  Cacah sirah 2001 3.737.277
GDP  (PPP) Rantaman 2004
 •  Gunggung US$96,18 miliar (57)
 •  Per kapita US$23.897 (24)
Valuta Dolar Selandia Anyar (NZD)
Zona wektu 2 (UTC+12)
 •  Mangsa Panas (DST) (Oct-Mar) (UTC+13)
Kodhé bèl 64
TLD Internèt .nz
1 God Save The Queen iku lagu kabangsan resmi nanging arang banget dimainaké [1].
2 Wektu luwih cepat 45 menit ing Kapuloan Chatham.

Niu Sélan kang jroning basa Maori disebut Aotearoa (tegesé Lemah Mega Putih Dawa), iku sawijining nagara kapuloan ing kidul-kulon Samudra Pasifik ing kidul-wétan Australia. Nagara iki dumadi saka loro pulo gedhé ya iku (Pulo Lor lan Pulo Kidul) lan sawetara pulo cilik liyané. Selandia Anyar iku nagara dhémokrasi parlementer lan sawijining wewengkon Persemakmuran Britania (Commonwealth Realm). Selandia Anyar duwé tanggung jawab tumrap nagara pamaréntah-dhéwé Kapuloan Cook lan Niue sarta ngatur Tokelau lan Dependensi Ross.

Jeneng Selandia Anyar dijupuk saka provinsi Zeeland ing Walanda. Jeneng iki diwènèhké déning Albert Tasman, panjelajah saka Walanda.

Demografi[besut | besut sumber]

Selandia Anyar nduwèni populasi watara 4 yuta. Watara 80% saka populasiné iku turunan Éropah. Suku Maori minangka grup etnik kaloro paling gedhé (14,7%). Ing taun 1996 lan 2001, cacahing wong Asia (6,6%) ngliwati cacahing wong Kapuloan Pasifik (6,5%).

Kristen minangka agama dominan ing Selandia Anyar, senajan amèh 40% populasiné ora duwé agama. Denominasi utama Kristen ya iku Anglikan, Presbiteranian, Katulik Roma, lan Methodist. Ana uga sawetara wong kang nyebut awaké Greja Pantekosta lan Baptis lan uga Mormon. Greja Ratana kang basisé ana ing Selandia Anyar duwé akèh pengikut ing antarané wong Maori. Miturut kasil sensus, agama minoritas liya kalebu Hindhu, Budha, lan Islam.

Delengen uga[besut | besut sumber]

Wacan terusan[besut | besut sumber]

  • Carolyn Bain Lonely Planet New Zealand (2006) 772 kaca
  • David Bateman, ed. Bateman New Zealand Encyclopedia (2005)
  • Michael King The Penguin History of New Zealand (2003)
  • Keith Sinclair and Raewyn Dalziel. A History of New Zealand (2000)
  • A. H. McLintock, ed. Encyclopedia of New Zealand 3 vol (1966)
  • Philippa Mein Smith A Concise History of New Zealand (2005)
  • New Zealand Official Yearbook (annual)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikiplesir duwé panuntun plesir ngenani New Zealand.


Nagari-nagari ing Oseania
Australia | Fiji | Kiribati | Kapuloan Marshall | Negara Federasi Mikronesia | Nauru | Palau | Papua Nugini | Samoa | Selandia Anyar | Kapuloan Solomon | Tonga | Tuvalu | Vanuatu
Dependensi: Pulo Baker | Kapuloan Cook | Guam | Hawaii | Pulo Jarvis | Kaledonia Anyar | Kapuloan Mariana Lor | Atol Midway | Niue | Pulo Norfolk | Pulo Paskah | Kapuloan Pitcairn | Polinesia Perancis | Samoa Amerika | Tokelau | Pulo Wake | Wallis lan Futuna

Cithakan:Nagara lan teritori kang nganggo basa Austronesia


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Niu_Sélan&oldid=1072459"