Préfèktur Gifu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Peta Prefektur Gifu
Prefektur {{{Name}}}
Trankripsi Jepang
 • Rōmaji Gifu-ken
Official logo of Prefektur {{{Name}}}
Lambang Préfèktur Gifu
Location of Prefektur {{{Name}}}
negara Jepang
 • Urut laladan {{{AreaRank}}}
Kodhe ISO 3166 JP-21
Munisipalitas 42

Prefektur Gifu (岐阜県 Gifu-ken?) inggih punika prefektur Jepang ingkang mapan wonten ing Chubu, mliginipun ing pérangan paling tengah Pulo Honshu [1][2]. Kutha krajan punika mapan ing kutha Gifu.

Sajarah[besut | besut sumber]

Prefektur Gifu mapan wonten ing wewengkon ingkang miturut pambagian provinsi lawas Jepang dipunsebat Provinsi Hida lan Mino. Oda Nobunaga maringi nama wewengkon punika minangka "Gifu", mawi aksara kanji "gi" kados wonten ing nama Gunung Gi (Gunung Qi) ing Tiongkok ingkang dados papan jumenengipun Dinasti Zhou. Wiwit saking rumiyin Gifu kalebet punjer pedamelan barang-barang landhep wonten ing Jepang.

Géografi[besut | besut sumber]

Prefektur Gifu kalebet salah satunggaling prefektur ing Jepang ingkang dipunkurung kaliyan dharatan. Wewengkonipun katutup 7 prefektur: Aichi, Fukui, Ishikawa, Mi, Nagano, Shiga, lan Toyama. Prefektur Gifu mlebet ing wewengkon Chubu, nanging wewengkon ing sisih kidul ugi kalebet wewengkon Tokai [3].

Wonten ing pérangan lèr (wewengkon Hida) wonten kathah redi ingkang ndhapuk Pagunungan Alpen Jepang: Gunung Hodaka, Gunung Yarigatake, Gunung Kasagatake, Gunung Norikuradake, Gunung Kinkazan, lan Gunung Enasan. Déné ing sisih kidul (wewengkon Mino) kalebet dhataran andhap ingkang subur kanggé tetanèn. Kathahipun penduduk mapan wonten ing wewengkon Mino Lèpèn Ibi, Lèpèn Hida, Lèpèn Miyagawa, lan Lèpèn Itadori.

Kutha[besut | besut sumber]

Wonten ing Prefektur Gifu gadhah 21 kutha:

Kutha alit lan désa[besut | besut sumber]

Anpachi
Goudo
Wanouchi
Sekigahara
Tarui
Ginan
Kasamatsu
Ibigawa
Ikeda
Ono
Hichisou
Higashishirakawa
Kawabe
Sakahogi
Shirakawa
Tomika
Yaotsu
Mitake
Kitagata
Shirakawa
Yoro

Transportasi[besut | besut sumber]

Stasiun Shinkansen ing Gifu Hashima ingkang mapan wonten ing njawinipun kutha Gifu. Gifu Hashima saged kelampahan kanthi wekdal kirang saking 1 jam saking Osaka utawi 2 jam saking Tokyo. Kutha-kutha sanès ing Prefektur Gifu kaubungaken kaliyan jaringan sepur JR, Meitetsu, lan bus antarkota.

Industri[besut | besut sumber]

Tongkat pamukul bisbol ingkang dipunagem Ichiro Suzuki lan Matsui Hideki dipundamel déning indhustri kerajinan kayu ing Prefektur Gifu.
  • Kerajinan bandha tajam (kutha Seki)
  • Tekstil

Festival[besut | besut sumber]

  • Hamana matsuri (pasar mirah barang-barang landhep) ing kutha Seki (wulan Oktober)

Taman Nasional[besut | besut sumber]

Pariwisata[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 22 Fèbruari 2013)
  2. ^ Geografi Jepang, (dipunakses tanggal 22 Fèbruari 2013)
  3. ^ Geografi, (dipunakses tanggal 22 Fèbruari 2013)

Pranala njawi[besut | besut sumber]