Préfèktur Fukui

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Prefektur Fukui)
Peta Prefektur Fukui

Cithakan:Prefektur Fukui Préfèktur Fukui (福井県 Fukui-ken?) inggih punika prefektur Jepang ingkang mapan wonten Wewengkon Chubu, Pulo Honshu [1]. Kutha krajanipun kutha Fukui.

Sajarah[besut | besut sumber]

Sadèrèngipun prefektur punika kadhapuk nalika taun 1871, Fukui kala punika kapérang dados Provinsi Wakasa lan Provinsi Echizen. Nalika Periode Edo, daimyo wewengkon punika kagungan nama kulawarga Matsudaira ingkang kalebet keturunan saking Tokugawa Ieyasu.

Géografi[besut | besut sumber]

Prefektur punika madep dhateng Laut Jepang lan gadhah pérangan kilèn (rumiyinipun Wakasa) ingkang kalebet dhataran sempit ing antawisipun pagunungan lan segara. Lajeng ing pérangan wétan langkung ageng (rumiyinipun Echizen) kanthi dhataran ingkang langkung wiyar kalebet kutha krajan lan papanipun sapérangan penduduk.

Kutha-kutha[besut | besut sumber]

Kutha alit lan désa[besut | besut sumber]

Wonten ing ngandhap punika kalebet kutha alit lan désa ing distrik.

Panggabungan[besut | besut sumber]

Panggabungan kutha alit Echizen[besut | besut sumber]

Nalika 1 Fèbruari 2005 kalih kutha alit lan désa ing Distrik Nyu kagabung kaliyan kutha ingkang sampun wonten sadèrèngipun, Echizen: Asahi, Miyazaki, lan Ota.

Panggabungan Minamiechizen[besut | besut sumber]

Tanggal 1 Januari 2005 sadaya kotamadya ing Distrik Nanjō (satunggaling désa lan kutha alit) kagabung damel kutha énggal kanthi nama Minamiechizen: Imajo, Kana, lan Nanjo.

Panggabungan Awara[besut | besut sumber]

Ing 1 Maret 2004 kalih kutha alit ing Distrik Sakai kagabung damel kutha énggal mawi nama Awara: Ashihara lan Kanazu.

Ékonomi[besut | besut sumber]

Dhémografi[besut | besut sumber]

Kabudayaan[besut | besut sumber]

  • Ing Prefektur Fukui wonten Astana Maruoka ingkang dados astana paling tuwa ingkang taksih wonten ing Jepang. Astana Maruoka punika dipunyasa nalika taun 1572.
  • Eihei-ji punika kuil ingkang ayem lan nawekaken gladhenan lan pendidikan kanggé biksu. Madeg déning Dogen Zenji taun 1244, kuil punika mapan wonten ing lemah kanthi wiyar kirang langkung 330.000 m².
  • Kathah fosil dinosaurus kapanggihaken nalika ngedug ing Prefektur Fukui lan asilipun saged dipuntingali wonten ing Musiyum Dinosaurus Fukui.
  • Penduduk Prefektur Fukui micara mawi Basa Jepang dhialèk Fukui.

Pariwisata[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 21 Fèbruari 2013)
  2. ^ Prefektur Fukui, (dipunakses tanggal 21 Fèbruari 2013)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cithakan:Fukui