Keramik

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Kramik kang ana ornamené (genthong)

Keramik ya iku karya seni rupa kriya kang wujudé bisa dideleng ing kabèh penjuru (sisih kiwo, tengen ngarep, mburi lan saka ndhuwur. Keramik uga kagolong karya seni rupa telu dimènsi lan bahan dasaré digawé saka lemah lempung serta nganggo cara diobong ing pawon pangobongan (basa Indonésia asring diarani tungku)

Guci keramik

Sajarah[besut | besut sumber]

Keramik ing Indonésia sajarahé dawa kaya ing nagara-nagara liyané, kayata Cina, India, Jepang, Mesir lan Mexico.Ing Indonésia keramik wis dikenal wiwit jaman Neolithicum.Kayata ing Sumatra ditemukaké pecahan-pecahan belanga ing gunung kerang. Wiwit ditemukaké pecahan-pecahan tembikar wis bisa disimpulaké anané usaha nggawé piranti wadah kanthi cara tradisional lan isih mentah.

Bahan[besut | besut sumber]

Lempung kang misuwur kanggo bahan kramik ya iku lempung kang ana ing pinggir kali lan luwih gampang njupuk lemah aluluvial (blethok kang kagawa banyu ing kali ditambah campuran érosi lemah ing sakubengngé kali). Lempung ya iku susuté utawa ajuré saka watu kang atos lan bisa digolongaké wujud watu sedimen. Didasaraké ing wujudé lan panggonan lempung kapérang dadi enem (6) adidasar saka laladan asalé (asal)

Guci

Lempung residual[besut | besut sumber]

Lempung residual ya iku lempung kang ana ing panggonan kang isih asli lan durung pindah panggonan wiwit kaciptané wujud lempung.Wujud lempung iku kayata:

  • Wujudé kasar, campuran karo watu kang durung gapuk (lapuk)
  • Wujudé ora molor (lentur)

Lempung illuvial[besut | besut sumber]

Lempung illuvial ya iku lempung kang digawa lan katut ing salah sijiné panggonan kang ora adoh saka asalé. Lempung iki nduwèni wujud memper karo lempung illuvial kanthi dasar ora ditemukaké watu asal-usulé.

lempung alluvial (lempung bekas banjir ing kali)[besut | besut sumber]

Lempung alluvial ya iku lempung kang ngendut ing banyu kali lan sakubengé. Lempung iki bisa kecampur ing wayah kali banjir karo pasir lan ngendut ana panggonan kang bera.

Lempung rawa[besut | besut sumber]

Lempung rawa ya iku lempung kang ngendut ana ing rawa-rawa. Jinis lempung iki ndhuwèni ciri werna ireng lan bisa ditemukaké ana ing pinggir segara, kecampur karo uyah

Lempung danau[besut | besut sumber]

Lempung danau ya iku lempung kang ngendut ing sakubengé danau (banyu tawar). Endut lempung iki biasané tipis lan ndhuwèni asifat kayata lempung banyu tawar.

Lempung marin[besut | besut sumber]

Lempung marin ya iku lempung kang ngendut ana ing segara.Umumé lempung marin diawa banjir saka kali ngendut ing sakubenge segara. Lempung mari wujudé bisa atos karana kena gaya-gaya géologi bisa keangkat ing ing njabané segara.Lempung marin ndhuwèni wujud alus lan campuran karo cangkang-cangkang foraminifera ( kéwan segara).Lan cangkang iku ngandut jat-jat kapur

Bahan tambahan[besut | besut sumber]

Pasir ya iku bahan kanggo campuran lempung. Tambahé pasir ing lempung ing dasarédikarepaké kanggo bahan kang ndhuwèni mumpangat ngurangi rusaké ing sakjroning babagan ing ngaringke ing ngisor srengéngé lan ing sakjroning pangobongan (ngindari supaya ora pecah utawa sentet).Cacahé pasir kang dicampur kanggo ngawe kramik nganggo bandingan 1:4 lan akeh sitiké pasir kang dicampur ing campuran lempung.Pasir kang dijupuk ing dasaré kali dipilih kang alus lan ora kasar (ora campuran krikil).Pasir dimumpangataké ing pangrajin tradisional kayata grabah lan nganggo piranti kang isih kuna ing proses pagolahan bahané.

Pasir[besut | besut sumber]

  • Mumpangaté
    • Pasir bisa ngurangi nyusuté lempung ing proses pangaringan lang ncegah anané pecahé kramik ong pawon pangobongan.
  • Kapur
    • Kapur ya iku bahan campuran kang dicampur ing lempung.Campuré kapung ing lempung dimumpanggatake kanggo babagan glasir supaya kuat lan ora pecah

Deleng uga[besut | besut sumber]

Galeri[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Keramik&oldid=1054333"