Pawon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Sawijining pawon modèrn
Pawon ing laladan Priangan ing taun 1920

Pawon sacara harafiah tegesé sawijining panggonan, biasané ing jero omah kanggo aktivitas ngolah lan nyadiakaké bahan panganan utawa pangan. Aktivitas iki diarani olah-olah utawa masak. Ananging tembung pawon bisa uga ngarujuk marang aktivitas iki, utawa asil saka aktivitas iki ya iku panganan.

Wangun pawon[sunting | besut sumber]

Kanthi tuwuhing budaya lan teknologi, wangun pawon tansah owah. Perencanaan pawon modèrn saiki mèlu prinsip segitelu sing nyatakaké yèn 3 fungsi utama pawon ya iku panyimpenan (kaya kulkas), persiapan, lan masak. Prinsip iki nandhesaké supaya antara ktelu fungsi kasebut, ora silih ngalangi nanging uga let antara kaloroné ora pati adoh. Sawetara wangun pawon sing umum ya iku

  • Kabèh fungsi ing dhuwur dipasang ing siji témbok saéngga segitiga iku dadi garis. Wangun iki kurang èfèktif nanging ngirit panggonan.
  • Wangun liya fungsi ing dhuwur, ya iku dipasang ing loro témbok sing adhep-adhepan.
  • Wangun pawon L, ya iku alat-alat pawon dipasang ing pojoking rong témbok.
  • Wangun pawon U, ya iku mangon ing telung témbok.

Anakalané, pawon uga duwé papan kanggo mangan utawa sarapan.

Masakan pawon[sunting | besut sumber]

Akeh masakan sing dhadi pangane wong Jawa mulai jaman kalabendhu. Pramila, kaca iki nyoba mitulungi panjenengan sakabeh kanggo ngangkat masakan tanah Jawa. tembung Pawon sejatiné nduwé arti "panggonan kanggo masak", yèn ing basa Indonesia ya iku dapur.

Panganan[sunting | besut sumber]

Masakan Jawa[sunting | besut sumber]

Masakan Padhang[sunting | besut sumber]

Masakan Manado[sunting | besut sumber]

Masakan Cina[sunting | besut sumber]

Masakan Jepang[sunting | besut sumber]

Uga delengen[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pawon&oldid=1054476"