Lading

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lading
Péso

Lading utawa kasebut uga kanthi jeneng péso yaiku sawijining piranti kanggo ngiris, nugel/ngethok lan nyuduk. Lading lumrahé kawangun saka piranti pangiris lan garan. Piranti pangiris lumrahé kagawé saka wesi utawa waja.

Lading dumadi saka rong pérangan, pérangan kang sepisanan yaiku garan kanggo cekelan lan pérangan kapindho yaiku wilahan.[1] Wilahan lading kagawé saka wesi/waja kang diwangun tipis lan dilandhepaké.[1] Garan lading lumrahé digawé sadawané cekelan tangan.[1] Lading wanguné mèmper pedhang.[1] Bédané yèn pedhang nduwèni wilah kang luwih dawa tinimbang lading.[1] Ana uga lading kang kagawé saka bahan 'anti karat'.[1] Saéngga ora gampang téyéngen.[1] Nalika kethul lading bisa diungkal/diasah saéngga dadi landhep manèh.[1]

Manawa lading ora kuwagang kanggo ngethok salah sijiné barang, bisa dipigunakaké graji utawa kapak.

Jinis[besut | besut sumber]

  • Kampak ya iku péso kang kanggo negor wit.[2]
  • Péso cukur ya iku péso kanggo nyukur rambut, jenggot.[2]
  • Péso dapur ya iku péso kanggo masak, kanggo ngiris bumbu utawa sayuran.[2]
  • Péso lipat ya iku péso kang gagangé bisa ditekuk.[2]
  • Péso makan ya iku péso kang kanggo ngiris daging nalika mangan.[2]
  • Péso sadap ya iku péso kanggo nyadhap karét.[2]
  • Péso wali ya iku péso kang ukurané cilik, landhep lan gunané kanggo ngukir.[2]
  • Péso bedhah ya iku péso kang dipigunakaké dhokter kanggo mbedhah pasien, bisa uga dipigunakaké praktikan ing laboratorium nalika praktikum.
  • Péso lipat

Galeri[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h artikata.com(diundhuh tanggal 8 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g cookingforengineers.com(diundhuh tanggal 8 Juni 2011)