Guillotine

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Guillotine iku sawijining piranti kanggo mrejaya wong kang wis divonis kukuman pati kanthi rikat lan 'manusiawi'.

Guillotine dadi misuwur ing mangsa Révolusi Prancis, nanging sakbeneré wis ana piranti kaya iku. Guillotine dijenengaké miturut Joseph Ignace Guillotin (1738-1814), kang mrayogakaké supaya nganggo piranti iki minangka piranti eksekusi. Ironisé dhèwèké dhéwé sakbeneré ora sarujuk marang ukuman mati. Dhèwèké duwé panjangka yèn pitanti iki bakal mungkasi ukuman mati.

Ing sajeroning Révolusi Prancis, dibutuhaké sawijining piranti kang bisa ngèksekusi para terdakwa kanthi rikat. Guillotine iki nyukupi persaratan iki, mula ing saben désa ing Prancis ing tengah pasar tansah dipasang piranti iki.

Lukisan Dr. Guillotin

Ing tanggal 25 April 1792, Nicolas Jacques Pelletier minangka kurban pisanan guillotine. Sacara total sajeroning Révolusi Prancis puluhan èwu wong dièksekusi migunakaké piranti iki. Ing Paris waé kira-kira 40.000 jiwa diprejaya nganggo guillotine, antarané Raja Louis XVI lan garwané Marie Antoinette.

Guillotine dirancang supaya èksekusi manusiawi lan sabisa-bisané ora krasa lara. Wong kang diukum pati ditata mengkurep lan guluné didèlèh antarané rong balok kayu kang tengahé ana bolongan kanggo tibané lading. Saka panggonan kang dhuwuré 7 mèter, peso landhep ditibakna déning algojo lan sirahé wong kang didakwa tiba ing sawijining kranjang. Eksekusi mawa guillotine nalika iku dadi tontonan umum, nanging guillotine banjur didèlèh sajeroning pakunjaran amarga dianggep kejem. Kadakwa pungkasan kang diukum pati mawa piranti iki ya iku Hamida Djandoubi. Panjenengané dièksekusi ing Marseille tanggal 10 September 1977.

Pranala njaba[besut | besut sumber]