Joseph Ignace Guillotin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
dr. Joseph-Ignace Guillotin
Joseph-Ignace Guillotin
Joseph-Ignace Guillotin
Miyos 28 Mei 1738
Saintes
Tilar donya 26 Maret 1814
Paris
Kabangsan France Prancis

dr. Joseph-Ignace Guillotin (lair ing Saintes, 28 Mèi 1738 – pati ing Paris, 26 Maret 1814 ing yuswa 75 taun) ya iku tokoh kang ngajukaké proposal supaya migunakaké sebuah alat mesin kanggo nglakoni hukuman mati ning Prancis nalika tanggal 10 Oktober 1789. Dheweké ora nyiptakaké guillotine. Jenengé dadi eponim, lan akiré seduluré lan kabèh katurunané ngowahi jeneng supaya jenengé ora pada karo mesin pembunuh.

Guillotin nalika uripé iku dadi dhokter. Meski dheweké nyaranaké penggunaan 'piranti' kanggo maten, sebeneré dheweké nentang ukuman pati. Dheweké ngarepaké piranti iki bakal anggawe jera, mula bakalan akèh wong kang wegah kena ukuman pati.

Miturut legenda populer kang ora mesti beneré, Guillotin sering disebut dadi panemu alat pemenggal kepala kasebut. Diomongaké manawa Guillotin iku akiré mati amarga kepenggal piranti gaweané dhéwé kasil penemuané. Piranti kang awalé dijenengi louisette iku akiré diowahi dadi Guillotine kanggo ngurmati panemuné.Cithakan:Perancis-bio-stub