Genthong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Genthong ya iku piranthi kang asalé saka lemah lempung lan mupangaté kanggo wadhah banyu utawa ing tlatah jawa diarani tandhon (penampungan),panggonané ana ing pawon utawa kiwan lan kanggo wadgah/tandon banyu kanggo adus,masak (menanak),ngombé lan sakpanunggalanipun.Genthong uga piranthi kang gampang pecah lan kagolong barang grabah.Mumpangaté genthong saliyané kanggo wadhah banyu uga bisa dianggo wadah beras utawa barang-barang kang liyané,uga bisa dianggo kothèkan/thèthèk,carané ya iku di taboki/dikeplaki karo sandhal lan bisa ngasilaké suara kang apik.Bédané genthong karo jamban lan Jabah ya iku ana ing gedhé-ciliké wujudé barang.Lambe Jamban iku luwih amba dibandingaké genthong, yèn Jabah iku luwih gedhé wujudé tinimbang genthong.Genthong uga duwé sajarah lan kaéndahan kang luwih dhuwur tinimbang émbèr, amarga genthong ngawéné luwih ruwed, lan gampang kudu nduwé kapinteran. Genthong uga cara ngawéné ora bisa dicéthak utawa di cap.