Sandhal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Sandhal ya iku salah sijiné anggon-anggon sikil sing bagéyan driji sikil utawa tungkak kebukak. Bagéan sol diwènehi tali utawa sabuk kang mupangaté dianggo njepit ing bagian driji, geger sikil, utawa ugel-ugelan. Supaya sandhal ing bagéyan geger sikil karo driji ketutup,sandhal ora coplok saka sikil kang nganggo.Jenisé sandhal miturut wujudé :

Sandhal Selop
  1. Sandhal Jepit ya iku sandhal kang macem-macem wujudé digawé saka bahan karèt utawa plastik. Tali kang dianggo jepit wujudé huruf V sing ngubungaké bagian ngarep karo bagian mburi sandal.
  2. Sandhal Bakiak (thèklèk) ya iku sandhal kang telapakané digawé saka kayu kang énténg (kayu randhu) lan diwènèhi tali utawa sabuk saka ban bekas kang dipaku ing kiwa tengené.Sandhal Bakiak uga sandal kang tahan banyu biasané ana umat Islam, bakiak dianggo wektu wudhu kanggo nindakaké rukun islam ya iku salat.
  3. Sandhal Selop ya iku sandal kang digawé saka bahan kulit kéwan, ingkang diolah lan wujudé nutupi bagian driji, geger sikil lan bagèyan tungkak kebukak.

Sajarah[besut | besut sumber]

Asal tembung sandhal ya iku sandalion (basa Yunani) sing diserep jroning basa Latin (sandalium), basa Prancis (sandale), lan sapituruté.[1] Ing Indonésia tembung sandal dijupuk saka basa Walanda sandaal. Sandal asal saka alas sikil wong Yunani lan Romawi Kuna. Ing jaman semana, sol digawé saka gabus, déné bagéyan panutup digawé saka kulit. Bagéyan driji sikil diumbar kabuka, lan dipepaki kanthi sabuk utawa tali supaya ora copot saka sikil nalika dianggo mlaku. Sajroning perkembangan sabanjuré, pendhita Katulik migunakaké kaos sikil kanthi bordir sing disebut sandhal.[2]

Sandhal saka saindhenging donya[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ (en)"Sandal". Merriam-Webster Online. Dijupuk 27 Januari.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. ^ (en)Bradford, Thomas Gamaliel (1835). Encyclopædia Americana: A Popular Dictionary of Arts, Sciences, Literature, History, Politics, and Biography. Desilver, Thomas. 

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sandhal&oldid=1093365"